IndykpolIndykpol

Smak I zdrowie na co dzień



Pierś z indyka pieczona z warzywami

Ocena:
  1. 4
Komentarze:
0

Czas przygotowania: 60 minut

Klasyczny przepis na indyka z duszonymi warzywami.

Składniki:

  • mięso z piersi indyczej 1 kg
  • bulion z kostki 1 szklanki
  • marchewki
  • dymka 1 pęczek
  • zielona fasola (lub groszek) w strączkach
  • tymianek
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • mały jogurt naturalny
  • czosnek
  • przyprawa do natarcia mięsa


Sposób przygotowania:

Mięso należy opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem, natrzeć je przyprawą. Odstawić do lodówki na 30 minut. Podsmażyć je na 3 łyżkach oleju. Razem z pokruszonym listkiem laurowym układamy mięso w żaroodpornym naczyniu i polewamy bulionem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C. Warzywa należy opłukać, marchewkę pokroić w plasterki i dodać je do mięsa po 15 minutach duszenia. Jogurt doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z sosem i warzywami, posypane tymiankiem. SMACZNEGO!! Autor: Iwona Paluchiewicz

Powrót Dodaj nowy przepis
Oceń przepis:

Komentarze (0):

Dodaj komentarz
Brak komentarzy