IndykpolIndykpol

Smak I zdrowie na co dzień



Soczysty filet z indyka, pieczony w folii

Ocena:
  1. 3
Komentarze:
0

Czas przygotowania: 120 minut

Mięso z indyka, zwłaszcza pierś ma wyjątkowo niską zawartość tłuszczu - zaledwie 2%, a i te 2% to wartościowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego dobrze, by indyk częściej gościł w naszej kuchni, w miejsce np. tak popularnej wieprzowiny. Dziś polecamy soczysty filet z indyka, pieczony w folii.

Składniki:

  • 1 pierś z indyka Samo dobro
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Filet umyć, głęboko ponakłuwać widelcem. W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, osączyć i wysuszyć.

2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso.

3. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.

4. Następnie piec przez 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut.

5. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno. Plastry mięsa podawać przyozdobine plasterkiem cytryny i gałązkami świeżego rozmarynu.

Powrót Dodaj nowy przepis
Oceń przepis:

Komentarze (0):

Dodaj komentarz
Brak komentarzy