IndykpolIndykpol

Smak I zdrowie na co dzień



Filet z indyka pieczony ze śliwkami

Ocena:
  1. 2
Komentarze:
0

Czas przygotowania: 90 minut

Smaczna i aromatyczna pieczeń w lekkiej wersji.

Składniki:

  • 500g - 1kg filetu z piersi indyka (najlepiej w całości)
  • śliwki suszone
  • przyprawy: jarzynka lub vegeta, tymianek,majeranek lub inne wedle gustu np. zamiast vegety czosnek lub sól czosnkowa
  • odrobina oliwy z oliwek lub 50ml wody
  • rękaw do pieczenia


Sposób przygotowania:

  1. W filecie nacinamy kieszeń, którą wypełniamy suszonymi śliwkami. Jeśli potrzeba, spinamy wykałaczkami. Jeśli filet jest jednak cienki, można go zwinąć na kształt pieroga i również użyć wykałaczek. Nacieramy filet przyprawami wedle uznania i można odstawić na ok. godzinę.
  2. Następnie możemy natrzeć delikatnie oliwą lub wlać do rękawa wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220st. Ja piekłam w tej temperaturze przez 30minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 200st i po upływie 5minut otworzyłam rękaw i pozostawiłam na kolejne 5minut.
  3. Mięso było miękkie i soczyste. Pozostały w worku sos własny można wykorzystać do obiadu, ja akurat się tego pozbywam. Upieczone mięso kroimy w grube plastry, ja podałam z kaszą gryczaną i sosem pieczeniowym.

Powrót Dodaj nowy przepis
Oceń przepis:

Komentarze (0):

Dodaj komentarz
Brak komentarzy