Katalog przepisów

Chrupiąca kanapka Pola

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • 2 grube plastry fileta wędzonego z indyka Pola
  • 4 kromki chleba
  • 50 g masła
  • 50 g startego sera gruyera
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie 2 jajka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    2. W małym garnuszku stop 40 g masła, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Gdy mąka zarumieni się – dolej mleka i mieszaj trzepaczką aż sos zagęści się. Dodaj gałkę, sól i pieprz.
    3. Wszystkie kromki chleba posmaruj pozostałym masłem z obydwu stron. Na 2 kromkach rozsmaruj musztardę, łyżkę beszamelu, ułóż plastry fileta, posyp połową sera.
    4. Następnie zamknij pozostałymi kromkami chleba, na których rozprowadź pozostały beszamel oraz ser.
    5. Piecz przez 20 minut.
    6. Opcja 2: powtórz wszystkie kroki 1-5 z wyjątkiem musztardy i beszamelu.
    7. Usmaż 2 jajka sadzone i ułóż je na zapieczonych na kanapkach.

    Smacznego!

Tagi