Smaczna kuchnia

Piknikowy koszyk

20-05-2014

Jedzenie na świeżym powietrzu smakuje zupełnie inaczej. Co jeść i jak jeść, żeby mieć dobre samopoczucie? Przeczytajcie poniższy poradnik.

Na piknik bierzemy jedzenie, które:

  • nie zepsuje się w czasie drogi,
  • nie roztopi się podczas podróży,
  • jest łatwe do zjedzenia, najlepiej bez sztućców,
  • pakujemy w plastikowe pojemniki; ewentualnie w szklane słoiki, ale te więcej ważą.

Koszyk jest niewątpliwie uroczym atrybutem piknikowicza, ale być może warto się zaopatrzyć w przenośną lodówkę – większą, plastikową kiedy na piknik jedziemy samochodem, lub lekką torbę termiczną (ale nie taką ze sklepu do przewożenia mrożonek) przeznaczoną właśnie na rowerowe eskapady. Daje ona zdecydowanie większą gwarancję uniknięcia zatrucia pokarmowego niż zwykły kosz.

Co jeszcze zabrać?

  • torebki na śmieci
  • płyn do mycia rąk
  • wilgotne chusteczki
  • talerzyki
  • serwetki
  • kubeczki
  • sztućce

Propozycje piknikowego jedzenia

Nieśmiertelne kanapki

Nieśmiertelne nie znaczy nudne. Najlepiej nie szykować ich w całości w domu, bo stracą trochę na wyglądzie i smaku. Kanapki z pełnoziarnistego chleba, czy bułki grahamki, przełóżmy pieczoną piersią z indyka, polędwicą drobiową (lub inną wędliną), ewentualnie żółtym serem. Natomiast do oddzielnych pojemniczków zapakujmy warzywa. Włożone zbyt wcześnie do kanapek spowodują ich rozmiękczenie. Oczywiście, osobno można przewozić też pojedyncze składniki kanapki i komponować ją dopiero po rozłożeniu się na kocu.

Tortille

Czyli zwinięty płat placka np. kukurydzianego, wypełniony farszem z kawałkami mięsa i warzyw. Nieco egzotyczne tortille można zastąpić swojskimi, delikatniejszymi naleśnikami.

Coś na słodko, ale niekoniecznie

Doskonałym pomysłem na deser są muffinki – szybkie do zrobienia babeczki, do których można wrzucić wiśnie, czereśnie, kawałki banana lub śliwki. Co ciekawe, muffinki wcale nie muszą być słodkimi babeczkami, można je również przygotować w wersji „słonej”, np. ze szpinakiem i serem feta.

Muffinki dobrze jest zabezpieczyć w plastikowym pojemniku, tak żeby nie pokruszyły się w czasie transportu.

Przegryzki, przekąski

Dobrze jest wziąć ze sobą niegniotące się,  już umyte i jeżeli trzeba obrane i ewentualnie przekrojone warzywa, jak np. słupki marchewki, rzodkiewki, kawałki ogórka, łodygi selera naciowego, paprykę.

Dobrym pomysłem dla „mięsożerców” będą indywidualnie pakowane parówki, np. Jedyneczki, kabanosy Jedynaki lub cienkie Kabanosy klasyczne z indykiem

Można też wziąć ze sobą umyte, a nawet pokrojone na kawałki jabłko.

Napoje

Zawsze niezastąpiona jest woda mineralna. Jeżeli wybieramy się na piknik w wyjątkowo upalny dzień, możemy wziąć do termosu cytrynową lemoniadę lub napar z mięty. Owoce cytrusowe i mięta dają nam uczucie chłodu, a termos zapewni napojom izolację przed nadmiernym ogrzaniem.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności