Zdrowie i uroda

Dieta Śródziemnomorska

19-11-2019

Odpowiednia dieta jest ogromnie ważna dla osób po przebytym zawale serca. Nie tylko ułatwi ona powrót do zdrowia, ale przede wszystkim zmniejszy ryzyko ponownego zawału oraz ryzyko zgonu. Jaka to dieta? Tak zwanym „złotym standardem dietetycznym”, zalecanym pacjentom po zawale serca przez lekarzy oraz przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, jest dieta śródziemnomorska.

Jak stosować dietę śródziemnomorską w codziennym żywieniu

  • kilka razy dziennie jedz różne warzywa – twój talerz powinien być kolorowy, w tym nie zapominaj o warzywach zielonolistnych (sałacie, kapuście, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, brokułach, brukselce);
  • codziennie zjedz owoc, przy czym niech to będą różne owoce; pamiętaj jednak, żeby w twojej diecie więcej było warzyw niż owoców;
  • kilka razy w tygodniu spożywaj suche nasiona roślin strączkowych (soczewicę, fasolę, soję, groch) – w różnej postaci: zup, past do kanapek, farszów na przykład do pierogów, sałatek, itp.;
  • pamiętaj o kaszach i włącz je do codziennego jadłospisu: gryczanej (najlepiej niepalonej), jęczmiennej, brązowym ryżu;
  • jedz pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo z mąk z pełnego przemiału, razowy makaron, płatki owsiane (górskie, a nie błyskawiczne);
  • odstaw śmietanę, wyklucz majonez; zastępuj je jogurtem lub kefirem;
  • wybieraj tzw. „chudy” nabiał: mleko, jogurt, kefir, twaróg, maślankę;
  • raczej unikaj masła, jeżeli musisz czymś smarować pieczywo wybieraj tzw. miękkie margaryny dobrej jakości;
  • jedząc mięso, sięgaj po chude gatunki drobiu: indyka lub kurczaka, jedz je bez skóry;
  • kilka razy w tygodniu jedz ryby, w tym przypadku mogą to być tłuste ryby morskie; przygotowuj je na parze albo w piekarniku;
  • surówki i sałatki rób z olejem lnianym, oliwą lub olejem rzepakowym;
  • włącz do diety niewielkie ilości orzechów, zwłaszcza włoskich; możesz je jeść jako przekąskę;
  • unikaj smażenia.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności