Katalog przepisów

Chrupiąca kanapka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • Opcjonalnie 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 50 g startego sera gruyera
  • 50 g masła
  • 4 kromki chleba
  • 2 grube plastry ulubionej wędliny z indyka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    2. W małym garnuszku stop 40 g masła, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Gdy mąka zarumieni się – dolej mleka i mieszaj trzepaczką aż sos zagęści się. Dodaj gałkę, sól i pieprz.
    3. Wszystkie kromki chleba posmaruj pozostałym masłem z obydwu stron. Na 2 kromkach rozsmaruj musztardę, łyżkę beszamelu, ułóż plastry ulubionej wędliny z indyka, posyp połową sera.
    4. Następnie zamknij pozostałymi kromkami chleba, na których rozprowadź pozostały beszamel oraz ser.
    5. Piecz przez 20 minut.
    6. Opcja 2: powtórz wszystkie kroki 1-5 z wyjątkiem musztardy i beszamelu.
    7. Usmaż 2 jajka sadzone i ułóż je na zapieczonych na kanapkach.

    Smacznego!

Tagi