Zapiekanka z indyka
-
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka pokrój w kostkę 2 cm, podobnie cukinię.
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, po 3 minutach dodaj czosnek. Pilnuj, aby się nie przypalił, gdyż stanie się gorzki. Następnie dodaj cukinię i smaż aż puści sok.
- Nastaw wodę na makaron. Pamiętaj, żeby wrzucać go do gotującej się osolonej wody, aby był sprężysty.
- Indyka podsmaż na osobnej patelni na rumiany kolor. Nie musi być wysmażony w środku. Dojdzie podczas pieczenia.
- W misce wymieszaj śmietanę z żółtkami na jednolitą masę i dodaj gałkę oraz sól i pieprz.
- Makaron al dente wrzuć na patelnię z cebulą, czosnkiem i cukinią. Zalej śmietaną z żółtkami i dodaj indyka. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do brytfanny wyłożonej papierem.
- Następnie posypujemy startym serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Wyjmij kiedy ser na powierzchni ładnie zbrązowieje.
Smacznego.