Katalog przepisów

Zapiekanka z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 500 g piersi z indyka
  • 400 g gramów papardelle
  • 1 duża cukinia albo dwie średnie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 żółtka jajka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 gramów sera do zapiekania według uznania
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Pierś z indyka pokrój w kostkę 2 cm, podobnie cukinię.
    2. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, po 3 minutach dodaj czosnek. Pilnuj, aby się nie przypalił, gdyż stanie się gorzki. Następnie dodaj cukinię i smaż aż puści sok.
    3. Nastaw wodę na makaron. Pamiętaj, żeby wrzucać go do gotującej się osolonej wody, aby był sprężysty.
    4. Indyka podsmaż na osobnej patelni na rumiany kolor. Nie musi być wysmażony w środku. Dojdzie podczas pieczenia.
    5. W misce wymieszaj śmietanę z żółtkami na jednolitą masę i dodaj gałkę oraz sól i pieprz.
    6. Makaron al dente wrzuć na patelnię z cebulą, czosnkiem i cukinią. Zalej śmietaną z żółtkami i dodaj indyka. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do brytfanny wyłożonej papierem.
    7. Następnie posypujemy startym serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Wyjmij kiedy ser na powierzchni ładnie zbrązowieje.

    Smacznego.