Dieta Twojego dziecka

Jedzenie w szkole

20.08.2013

Dzieci i młodzież są szczególnie wrażliwe na skutki złego żywienia. Niewłaściwe jedzenie w szkole może przejawiać się słabą koncentracją uwagi, brakiem chęci do jakiejkolwiek aktywności, brakiem zainteresowania lekcjami. Co powinny jeść dzieci i młodzież podczas pobytu w szkole? Jak powinno wyglądać ich drugie śniadanie?

Ogólne zalecenia dotyczące dzieci i młodzieży w okresie szkoły podstawowej i gimnazjum:

  • należy jeść 4-5 posiłków dziennie, w tym przynajmniej jeden posiłek powinien być zjedzony w szkole;
  • podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, pieczywo typu graham), a nie chipsy i batoniki;
  • warzywa i owoce powinny się znaleźć w każdym posiłku, również tym szkolnym;
  • należy pić przynajmniej 3 szklanki mleka dziennie, szklankę mleka można zastąpić szklanką jogurtu czy kefiru albo 2 cienkimi plasterkami żółtego sera;
  • zamiast tłustych mięs zwierząt rzeźnych (np. wieprzowina) należy jeść drób (indyk, kurczak), ryby i chude wędliny;
  • należy ograniczyć sól w diecie
  • ze względu na dużą ilość cukrów i/lub tłuszczów (w tym najgorszych: kwasów tłuszczowych nasyconych i tłuszczów „trans”) dzieciom nie są polecane: frytki, chipsy, hamburgery, torty, słodycze.
  • Drugie śniadanie

Dziecko nie powinno wychodzić z domu bez śniadania, ale równie ważne jest, żeby uczeń mógł zjeść w szkole, jeżeli nie obiad, to przynajmniej drugie śniadanie.

Drugie śniadanie powinno zawierać cukry złożone (pieczywo, makaron), białko zwierzęce (wędlina najlepiej drobiowa, jogurt, mleko) oraz warzywa lub owoce. Do posiłku dzieci powinny mieć dołączone picie: wodę mineralną, mleko, jogurt, sok owocowo-warzywny.

Dobrze jest mieć tzw. „lunchbox”, czyli pudełko z przegródkami, do którego można włożyć jedzenie, bez obawy, że się zgniecie.

Przykładowe drugie śniadania

  • chleb typu graham + masło + pieczona pierś z indyka + sałata, słupki papryki, sok marchewkowy;
  • bułka + masło (opcjonalnie) + wędzona makrela + ogórek kiszony, gruszka, woda mineralna;
  • muffinki na „słono” np. z serem feta i papryką, serem feta i szpinakiem, szynką drobiową i papryką, jabłko, jogurt;
  • bułka z ziarnami + masło + ser żółty, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, sok pomarańczowy;
  • makaron razowy typu świderki (dla dziewczynki mogą być kokardki) + polędwica drobiowa krojona w kostkę + papryka + kiszony ogórek + oliwa, brzoskwinia, woda mineralna;
  • serek ziarnisty + rzodkiewka + koperek, bułka grahamka, garść orzechów włoskich, sok marchewkowo-malinowy.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności