Diety odchudzające

Fleksitarianizm

21-12-2018

Fleksitarianizm to sposób żywienia. Przechodzi na niego coraz więcej osób, które chcą odżywiać się świadomie, a jednocześnie nie popadają w skrajności. Dieta ta bazuje na jedzeniu pochodzenia roślinnego. Zakłada też bardzo świadome zmniejszanie spożycia mięsa i jego przetworów, ograniczając się do produktów najlepszej jakości.

Fleksitarianizm – co to jest?

Nazwa fleksitarianizm wywodzi się z języka angielskiego i stanowi połączenie słów: „flexible” (elastyczny) oraz „vegetarian” (wegetariański); znaczy zatem „elastyczny wegetarianizm”.  W pewien sposób jest to dieta wpasowująca się w najnowsze zalecenia dietetyczne, mówiące, aby ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego) i jego przetworów, a jeżeli jemy mięso, to powinniśmy postawić na jego wysoką jakość.

Fleksitarianizm – zasady

W diecie fleksitariańskiej nie ma sztywnych zasad, ani specjalnego rygoru dietetycznego. Po prostu stopniowo należy ograniczyć ilość mięsa w codziennym menu i zastępować je produktami pochodzenia roślinnego.

Ten sposób żywienia opiera się o strączki, orzechy, jaja, warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nabiał.

Fleksitarianizm nie określa jednoznacznie, co to znaczy „mniej mięsa”, ale na pewno jeżeli je się mięso, powinno być ono możliwe korzystne dla organizmu. Najlepiej, żeby było to tzw. mięso „białe” (indyk, kurczak, królik) od znanego, dobrego producenta.

Fleksitarianizm – zalety

  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych,
  • obniżenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego,
  • regulacja wypróżnień,
  • bardziej urozmaicone posiłki,
  • niższa waga.

Jak zostać fleksitarianinem?

Jak przejść na fleksitarianizm? Na pewno stopniowo, nic nie robić na silę, zwłaszcza że jest to dieta umiaru. Zatem:

  • jedz więcej warzyw i owoców – porcja warzyw powinna znaleźć się w każdym twoim posiłku;
  • kupuj mięso i jego przetwory świadomie – czytaj etykiety produktów, wybieraj sprawdzonych producentów;
  • początkowo zrezygnuj z mięsa w jednym dniu tygodniowo; zamiast niego otwórz się na nowe przepisy na przykład ze strączkami; potem stopniowo możesz ograniczyć spożywaną ilość mięsa jeszcze bardziej.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności