Smaczna kuchnia

5 powodów, dla których warto jeść owsiankę

23-09-2019

Owsiankę się kocha, albo nienawidzi. Są tacy, którzy uważają, że jedzenie owsianki, przypomina spożywanie płyty wiórowej. Moim zdaniem oni nigdy nie jedli wypasionej, dobrze przyprawionej, aromatycznej owsianki – z owocami, orzechami, pestkami i nasionami, cynamonem, kardamonem, jest po prostu przepyszna. A w bonusie do tych wszystkich smakowitości, owsianka jest bardzo zdrowa. Jej systematyczne jedzenie przynosi nam mnóstwo korzyści.

  1. Płatki owsiane zawierają beta-glukan
    Beta-glukan jest zaliczany do rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Przyjmuje się, że dziennie spożycie 3 g beta-glukanu pochodzącego z owsa (co odpowiada średnio połowie szklanki płatków owsianych) może obniżyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Wiadomo również, że beta-glukan obniża poziom cholesterolu we krwi. Zakłada się też, że związek ten występujący w płatkach owsianych ma właściwości antynowotworowe, ponieważ zmniejsza w jelitach ilość czynników przyczyniających się do powstawania raka jelita grubego.
  2. Płatki owsiane zawierają awentramidy
    Awentramidy są to substancje biologicznie aktywne, które przeciwdziałają tworzeniu się blaszki miażdżycowej, a tym samym są bezcenne w profilaktyce miażdżycy. Chronią nas również przed udarem i zawałem serca. Dodatkowo, awentramidy mają działanie przeciwutleniajace, czyli zatrzymują reaktywne formy tlenu, które uszkadzają komórki w naszym organizmie.
  3. Płatki owsiane maja niski indeks glikemiczny
    Z powodu wysokiej zawartości błonnika pokarmowego płatki owsiane są wolno trawione, a to z kolei powoduje, że zawarty w nich cukier jest stopniowo uwalniany do naszego organizmu. Przeciwdziała to gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Dzięki temu, po zjedzeniu płatków owsianych dużej pozostajemy syci (dodatkowo są one świetnym źródłem energii) i nie czujemy potrzeby podjadania. Zatem płatki te będą świetnym posiłkiem dla zabieganych osób na diecie odchudzającej. 
  4. Płatki owsiane zawierają magnez
    Tego pierwiastka zawsze nam brakuje i każde jego źródło w diecie jest bezcenne. Niedobory magnezu powodują, że jesteśmy nerwowi i mamy problemy z koncentracją. Zatem owsianka na śniadanie zmniejszy poranny stres, a podana na kolację – ułatwi zasypianie.
  5. Płatki owsiane chronią przed astmą
    Badania dowodzą, że dzieci karmione owsianką we wczesnym dzieciństwie, mają mniejszą skłonność do zachorowań na astmę.  Im wcześniej do diety malucha wprowadzony zostanie owies, tym rzadziej dziecko zapada na choroby układu oddechowego. Ryzyko zachorowania na astmę zmniejsza się niemal o dwie trzecie, jeżeli niemowlaki jedzą pierwszą kaszkę przyrządzoną z owsa.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności