Smaczna kuchnia

Agrest indyjski, czyli amla

18-11-2021

Medycyna naturalna zaleca stosowanie amli do wzmacniania organizmu. Czy agrest indyjski rzeczywiście działa?

Pochodzenie

Amla to drzewo występujące w Indiach, Chinach, Malezji i Indonezji. Najbardziej cenne są niewielkie, zielonożółte owoce amli, wyglądem przypominające nasz agrest.

Właściwości

Amla posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu wspomaga nasz układ odpornościowy. Co ważne, można ją przyjmować doustnie, ale działanie antybakteryjne jej owoców wykorzystywane jest również zewnętrznie, na przykład w maseczkach do skóry trądzikowej i wrażliwej.

W owocach agrestu indyjskiego jest obecna, dosyć odporna na wysoką temperaturę, witamina C, która również wspomaga nasz układ odpornościowy, a do tego sprzyja młodemu wyglądowi skóry, pobudzając produkcję kolagenu. Witamina ta jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm człowieka, 1 łyżeczka amli w proszku pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę.

Amla pomaga szybko i skutecznie usuwać wolne rodniki z organizmu.

Agrest indyjski może być stosowany przy przeziębieniu i gorączce, ponieważ działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a nawet zmniejsza kaszel.

Amlę mogą jeść osoby cierpiące na cukrzycę (koniecznie po konsultacji z lekarzem), ponieważ obniża ona poziom cukru we krwi.

Agrest indyjski również działa korzystnie na włosy i skórę; na jego bazie przygotowuje się: szampony, odżywki, farby koloryzujące, olejki regeneracyjne. Amla wzmacnia cebulki włosów, ogranicza wypadanie włosów, działa przeciwłupieżowo, a nawet zapobiega przedwczesnemu siwieniu, wydobywa też naturalny skręt włosa.  Nie można jednak stosować jej zbyt często, ponieważ sprzyja wysuszaniu zarówno włosów, jak i skóry.

Można się spotkać z opinią, że agrest indyjski działa odchudzająco, ponieważ jest „spalaczem” tłuszczu, jednak nie zostało to udowodnione w badaniach. Mimo to amla niewątpliwie wspomaga trawienie oraz stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiegając napadom wilczego apetytu, co z kolei może korzystnie wpływać na wagę.

Przeciwwskazania

Amli nie powinny stosować osoby mające problem z krzepliwością krwi. Również jeżeli przygotowujemy się do operacji lub usuwania zębów powinniśmy odstawić suplementy zawierające agrest indyjski. Przeciwwskazaniem do przyjmowania amli jest też kamica szczawianowa. Nie zaleca się stosowania amli w ciąży i podczas karmienia piersią, ponieważ nie ma badań wskazujących jak działa w tym okresie.

Stosowanie

W Polsce amlę najczęściej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich lub w aptekach, jako: proszek, sok lub kapsułki. Jeżeli mamy ją używać jako suplement diety lub też surowiec do sporządzania past nakładanych na przykład na skórę, najlepiej stosować się do zaleceń producenta lub lekarza medycyny ajurwedyjskiej.

Owoce amli można również u nas spotkać w postaci suszonej lub kandyzowanej. W tej formie dodajemy je na przykład do owsianki.

Z agrestu indyjskiego przyrządza się miksturę wspomagającą odporność, dodającą energii i witalności – mowa tu chyawanprash. W indyjskim oryginale jest to dżem składający się z owoców amli, około 40 ziół, klarowanego masła, oleju sezamowego, miodu. W naszej strefie klimatycznej owoce dodajemy w formie sproszkowanej.

 

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności