Smaczna kuchnia
Brukselka
Lubicie brukslkę? Nie ma co ukrywać, nie cieszy się ona u nas popularnością. A szkoda, bo to wartościowe warzywo, odpowiednio przyrządzone może być naprawdę smaczne.
Pochodzenie brukselki
Brukselka jest tworem człowieka, nie rośnie dziko. Wyhodowano ją w Belgii, najprawdopodobniej jako krzyżówkę jarmużu i kapusty.
Wartość odżywcza brukselki
Brukselka jest warzywem, z którego dietetyk może być dumny, stanowi ona bowiem prawdziwy superfood – to bomba pełna dobroci. Znajdziecie w niej:
- sporo potasu oraz wapń, fosfor, magnez;
- beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym foliany, a ponadto zaskakująco dużo witaminy C (100 g surowej brukselki niemal pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę);
- 4,7 g białka/100 g brukselki, jak na warzywo, to całkiem przyzwoita ilość, choć dodać należy, że jest to białko niepełnowartościowe, zatem należy łączyć je z innymi białkami;
- błonnik pokarmowy;
- mało kalorii – 100 g brukselki to zaledwie 47 kcal, a zatem będzie ona świetna dla osób dbających o linię.
Co więcej, w brukselce jest sporo przeciwutleniaczy (w tym kemferol, który może ograniczać rozwój nowotworów, łagodzić stany zapalne i poprawiać pracę serca) i substancji przeciwzapalnych.
Wartość zdrowotna brukselki
Brukselka pomaga:
- zmniejszyć stres oksydacyjny i ograniczyć działanie wolnych rodników, przez co bierze udział w procesach ograniczających starzenie się komórek oraz, podejrzewa się, że może chronić przed czynnikami rakotwórczymi;
- łagodzić zaparcia;
- wspierać rozwój dobrych bakterii w jelitach;
- utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i ograniczyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2;
- zwalczać stany zapalne w organizmie;
- produkować kolagen, co, biorąc pod uwagę obecność przeciwutleniaczy, działa przeciwzmarszczkowo;
- przyswajać żelazo.
Jak jeść brukselkę
Kupujemy jasnozielone, zwarte główki. Nie sięgamy po te z pożółkłymi, przebarwionymi, czy pokrytymi czarnymi plamami liśćmi.
Brukselkę można jeść na surowo, jej listki drzemy wówczas na strzępy. Przekrojone połówki brukselek możemy też krótko podsmażyć lub upiec (200°C, 18-25 minut, do zrumienienia). Całe główki można również ugotować na parze.
Brukselka wdzięcznie łączy się z innymi warzywami (marchewką, cukinią, jarmużem), orzechami, serem (parmezan, pecorino), tymiankiem.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|