Smaczna kuchnia

Co jeść w Wielkanoc, aby czuć się dobrze?

01-04-2025

Majonez, jajka, biała kiełbasa, mazurek oraz babka - z tym niewątpliwie kojarzą się Święta Wielkanocne. Produkty te zawierają duże ilości tłuszczu, a spożywane w nadmiarze są ciężkostrawne oraz wysokokaloryczne. Co zatem jeść w Wielkanoc, aby czuć się dobrze zarówno fizycznie, jak i psychicznie?

Nie popadaj w skrajności

Święta Wielkanocne absolutnie nie muszą być czasem, kiedy jesz tylko zdrowe i lekkostrawne potrawy. W racjonalnej diecie jest miejsce na produkty bogate w tłuszcz oraz cukier. Najważniejszy jest jednak zdrowy rozsądek i wybieranie takich potraw, aby czas rodzinnego świętowania nie upłynął pod znakiem bólu brzucha, wzdęć i zgagi. Warto zatem w wielkanocne menu wpleść kilka potraw przygotowanych w zdrowszej wersji.

Warzywa w roli głównej

Czasem wystarczy do tradycyjnej świątecznej potrawy dodać sowitą porcję warzyw, aby stała się znacznie lżejsza dla przewodu pokarmowego. Bogate w błonnik pokarmowy warzywa wspomagają bowiem trawienie, zapobiegają zaparciom oraz wypełniają żołądek dając uczucie sytości. W czasie Świąt Wielkanocnych dostępne są zwykle już nowalijki, na które czekamy po długiej zimie. Warto zatem zaplanować przygotowanie kilku różnych surówek i sałatek, które postawisz na świątecznym stole. Rozpoczynanie posiłku od zjedzenia porcji warzyw sprawi dodatkowo, że zjesz mniej ciężkostrawnych potraw.

Sosy w lżejszej wersji

Zapewne wielokrotnie czytałeś już o zastępowaniu majonezu jogurtem naturalnym. Być może próbowałeś sałatki jarzynowej w takiej wersji. I w końcu - może nawet wiesz, że odchudzona sałatka jarzynowa nie smakuje tak dobrze jak jej wersja tradycyjna. Nie musisz jednak rezygnować z dobrego smaku kosztem zdrowia. Wystarczy, że przygotowując sos do warzyw wymieszasz majonez z jogurtem naturalnym (np. w proporcji 50:50). Otrzymasz znacznie lżejszy sos, który nadal smakuje jak majonez. Analogicznie możesz połączyć śmietanę z jogurtem.

Stosuj zdrowsze zamienniki

Przygotowując wielkanocne ciasta i desery możesz cukier wymienić częściowo na zdrowy słodzik, np. stewię, ksylitol lub erytrytol. Pozwoli to ograniczyć ilość kilokalorii zachowując tradycyjny smak ciasta. Białą mąkę pszenną możesz w analogiczny sposób wymieszać z mąką pełnoziarnistą. Zwiększy to ilość błonnika w wypiekach oraz sprawi, że będą bardziej sycące. Lukier możesz natomiast zamienić na cukier puder, który przyda się do oprószenia wielkanocnych babek. Warto także przygotować desery z dodatkiem świeżych owoców, które dostarczą witamin i antyoksydantów.

Przygotuj zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zadbać o dobre samopoczucie w czasie świąt możesz także przygotowując część tradycyjnych potraw ze zdrowszych składników. Dania mięsne oraz ryby możesz upiec, ugotować na parze albo grillować. Dobrym pomysłem będzie także zmiana gatunku mięsa używanego w danych przepisie na taki, który zawiera mniej tłuszczu, np. schab ze śliwką można zastąpić piersią indyka zapiekaną ze śliwkami, a zapiekane skrzydełka z kurczaka wymienić na pieczony udziec z indyka.

Pamiętaj o pielęgnowaniu relacji z najbliższymi

Pamiętaj, że jednym z najważniejszych aspektów świąt jest możliwość spędzenia czasu z najbliższymi. Zadbaj zatem o to, aby rodzinne spotkania były okazją do pielęgnowania relacji rodzinnych i przyjacielskich.

Marta Szałwińska – dietetyk, psychodietetyk. Na co dzień pracuje z podopiecznymi w prowadzonej przez siebie poradni dietetycznej Smaczna Terapia. Specjalizuje się w leczeniu otyłości, chorób metabolicznych, chorób tarczycy oraz zaburzeń odżywiania. Jej nadrzędnym celem jest kreowanie zdrowych nawyków żywieniowych, opartych na świadomych wyborach, dzięki którym podopieczni mogą czerpać satysfakcję z życia w pełni zdrowia. Prywatnie jest szczęśliwą żoną, mamą dwójki rozbrykanych brzdąców oraz właścicielką dwóch kotów.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności