Smaczna kuchnia

Czy warto jeść zupy?

23-02-2022

Kiedy zimno i wietrznie na zewnątrz miło jest zjeść gorącą, rozgrzewającą zupę. My, Polacy, lubimy zupy i jemy je często. Czy to dobry zwyczaj?

Tak, jedzenie zup jest świetne. Dlaczego?

Zupy, niezależnie od tego czy są robione w domu od podstaw, czy będą to wygodne zupy mrożone, stanowią źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i innych cennych składników pokarmowych. (ich rodzaj i zawartość zależą od tego, jakich warzyw użyjemy).

Zauważono, że osoby regularnie spożywające zupy są szczuplejsze, niż osoby, które ich nie jedzą.

Zupy to doskonały sposób na włączenie warzyw do diety.

Zupy, zwłaszcza te z mrożonek, są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Niektóre zupy, jak na przykład bakteriobójczy rosół, czy bogata w likopen pomidorówka, szczególnie korzystnie działają na nasz organizm. Niektórzy mówią nawet o właściwościach leczniczych zup.

Podział zup

Ten podpunkt może się wydawać śmieszny, bo w końcu wszyscy znamy zupy, ale chyba warto uzmysłowić sobie jak różne mogą być i że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Zupy dzielimy ze względu na:

  • rodzaj wywaru – wywar to baza, na której gotujemy zupę, a wyróżniamy tutaj:
  • wywar jarski – gotowany tylko na wodzie i włoszczyźnie (np. marchewce, pietruszce, selerze, porze);
  • wywar mięsny jasny – otrzymywany w wyniku gotowania w wodzie mięsa z dodatkiem włoszczyzny;
  • wywar mięsny ciemny – uzyskiwany po gotowania wcześniej już podsmażonego mięsa i warzyw, jego zwolennicy cenią go za wyjątkowy aromat;
  • wywar grzybowy – otrzymywany przez gotowanie wody, w której moczyły się suszone grzyby;
  • wywar owocowy – w jego przypadku gotowane są owoce: świeże, suszone lub mrożone;
  • obecność tzw. podprawy – podprawa to element wpływający na gęstość zupy oraz na jej smak; wyróżniamy tutaj:
  • zupy czyste – bez elementu zagęszczającego, niewątpliwie najmniej kaloryczne;
  • zupy zagęszczane zasmażką – zasmażkę otrzymuje się poprzez połączenie mąki i rozgrzanego tłuszczu;
  • zupy zagęszczane żółtkiem i/lub śmietaną;
  • zupy zagęszczane mąką rozmieszaną z płynem, np. ze śmietaną;
  • konsystencję – wyróżniamy tutaj:
  • konsystencję płynną – są to zupy klarowne, czyste;
  • konsystencję półpłynną – są to zupy zagęszczane;
  • kremy – których składniki (i to nie tylko warzywa, ale również mięsa, grzyby, czy strączki) zostają zmiksowane;
  • temperaturę podania – wyróżniamy tutaj:
  • zupy gorące;
  • zupy zimne – należą do nich chłodniki oraz zupy owocowe.

Kiedy jeść zupę

Zupy zwyczajowo jemy na obiad, jednak nie należy się ograniczać. Zupę równie dobrze można zjeść na każdy inny posiłek, no może z zastrzeżeniem, że na podwieczorek pasuje chyba tylko zupa owocowa. Jednak już jedzenie zupy na kolację, zamiast na przykład w czasie dwudaniowego obiadu, jest świetnym pomysłem, ponieważ zupa raczej nie obciąża nam żołądka, a jednocześnie zawiera wiele wartościowych składników odżywczych.  Doskonałym pomysłem będzie również zupa na śniadanie, tylko w tym przypadku powinna być bardziej sycąca, na przykład z wkładką mięsną albo po prostu bardziej gęsta. Ciepły, pełnowartościowy posiłek pozwoli nam łagodnie rozpocząć dzień i da energię do działania.

Kto powinien jeść zupy

Tak naprawdę zupy powinni jeść wszyscy, ale istnieją grupy, dla których są one szczególnie zalecane.

Zupy kremy to świetny pomysł, żeby przemycić różne warzywa do diety osoby, na przykład naszej pociechy, która ich nie lubi. Aksamitna konsystencja ułatwia przełykanie, a na dodatek nie widać znienawidzonych brokułów, czy marchewki.

Również osoby mające kłopoty z gryzieniem i przełykaniem, czyli m.in. osoby starsze lub po zabiegach operacyjnych, wraz z zupami mogą sobie w łatwy sposób dostarczyć wielu wartościowych składników odżywczych.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności