Smaczna kuchnia
Czym słodzić?
08.02.2013
Cukier nie jest szczególnie zalecany w diecie. Są jednak cukry, których spożywanie ma swoje plusy...
Ksylitol
To cukier z brzozy Ma niski indeks glikemiczny (IG =8) – jest zalecany dla cukrzyków.
- Poprawia przyswajalność wapnia z pokarmu - jest zalecany dla osób zagrożonych/cierpiących na osteoporozę
- Hamuje rozwój próchnicy (nie jest przyswajany przez bakterie w jamie ustnej) oraz wspomaga mineralizację szkliwa
- Ogranicza rozwój pleśni i drożdży w przewodzie pokarmowym
- Ma działanie antybakteryjne, przez co poprawia ogólną odporność organizmu
- Ma niemal 2 razy mniej kalorii niż cukier
- Przeciwdziała otyłości
- Opóźnia procesy starzenia
- Jest odporny na wysokie temperatury – można używać go do pieczenia i gotowania
- Zbyt duże jego spożycie może prowadzić do biegunki – zaleca się stopniowo wprowadzać ksylitom do diety, tak aby organizm się do niego przyzwyczaił
- Nie każdy zaakceptuje jego smak, który jest odrobinę mentolowy
Stewia
To krzew liściasty z Ameryki Południowej, od lat stosowana jest w Japonii, USA, czy Brazylii, od niedawna jest również dopuszczona w UE.
- Jest całkowicie naturalnym słodzikiem
- Ma zero kalorii
- Jest wielokrotnie słodsza od cukru – do posłodzenia potrzeba niewielkich ilości
- Jest odporna na wysoką temperaturę (do 200˚C) – można jej używać do pieczenia i gotowania
- Nie powoduje podniesienia cukru we krwi – mogą jej używać diabetycy
- Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne
- Nie wywołuje próchnicy zębów
- Możesz ją uprawiać samodzielnie
- Może dawać lekki posmak goryczki, który nie wszyscy akceptują
Syrop z agawy
To sok otrzymywany z kaktusa rosnącego w Meksyku.
- W smaku przypomina miód
- Ma indeks glikemiczny 4-5 razy niższy od białego cukru
- Zawiera inulinę – prebiotyki, który sprzyja wzrostowi korzystnych dla naszego organizmu bakterii w przewodzie pokarmowym oraz zapobiega zaparciom
- Stanowi źródło błonnika – dzięki czemu przyspiesza przemianę materii
- Zawiera fruktozę
Miód
- Jest wysokokaloryczny
- Zawiera witaminy (z grupy B oraz witaminę A, C i K) i składniki mineralne (przede wszystkim mangan, kobalt, magnez, żelazo)
- Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne
- Skład miodu zależy od rośliny z której zbierany był nektar
- Należy go przechowywać w ciemnym miejscu z temperaturą 10-15˚C
- Nie dodawaj miodu do wrzątku, bo miód straci swoje unikalne właściwości.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|