Smaczna kuchnia

Czym słodzić?

08.02.2013

Cukier nie jest szczególnie zalecany w diecie. Są jednak cukry, których spożywanie ma swoje plusy...

Ksylitol

To cukier z brzozy Ma niski indeks glikemiczny (IG =8) – jest zalecany dla cukrzyków.

  • Poprawia przyswajalność wapnia z pokarmu -  jest zalecany dla osób zagrożonych/cierpiących na osteoporozę
  • Hamuje rozwój próchnicy (nie jest przyswajany przez bakterie w jamie ustnej) oraz wspomaga mineralizację szkliwa
  • Ogranicza rozwój pleśni i drożdży w przewodzie pokarmowym
  • Ma działanie antybakteryjne, przez co poprawia ogólną odporność organizmu
  • Ma niemal 2 razy mniej kalorii niż cukier
  • Przeciwdziała otyłości
  • Opóźnia procesy starzenia
  • Jest odporny na wysokie temperatury – można używać go do pieczenia i gotowania
  • Zbyt duże jego spożycie może prowadzić do biegunki – zaleca się stopniowo wprowadzać ksylitom do diety, tak aby organizm się do niego przyzwyczaił
  • Nie każdy zaakceptuje jego smak, który jest odrobinę mentolowy

Stewia

To krzew liściasty z Ameryki Południowej, od lat stosowana jest w Japonii, USA, czy Brazylii, od niedawna jest również dopuszczona w  UE.  

  • Jest całkowicie naturalnym słodzikiem
  • Ma zero kalorii
  • Jest wielokrotnie słodsza od cukru – do posłodzenia potrzeba niewielkich ilości
  • Jest odporna na wysoką temperaturę (do 200˚C) – można jej używać do pieczenia i gotowania
  • Nie powoduje podniesienia cukru we krwi – mogą jej używać diabetycy
  • Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne
  • Nie wywołuje próchnicy zębów
  • Możesz ją uprawiać samodzielnie
  • Może dawać lekki posmak goryczki, który nie wszyscy akceptują

Syrop z agawy

To sok otrzymywany z kaktusa rosnącego w Meksyku.

  • W smaku przypomina miód
  • Ma indeks glikemiczny 4-5 razy niższy od białego cukru
  • Zawiera inulinę – prebiotyki, który sprzyja wzrostowi korzystnych dla naszego organizmu bakterii w przewodzie pokarmowym oraz zapobiega zaparciom
  • Stanowi źródło błonnika – dzięki czemu przyspiesza przemianę materii
  • Zawiera fruktozę

Miód

  • Jest wysokokaloryczny
  • Zawiera witaminy (z grupy B oraz witaminę A, C i K) i składniki mineralne (przede wszystkim mangan, kobalt, magnez, żelazo)
  • Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne
  • Skład miodu zależy od rośliny z której zbierany był nektar
  • Należy go przechowywać w ciemnym miejscu z temperaturą 10-15˚C
  • Nie dodawaj miodu do wrzątku, bo miód straci swoje unikalne właściwości.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności