Smaczna kuchnia

Kawa zbożowa

16-05-2018

Kawa ma ostatnio dobra prasę, zawiera przeciwutleniacze i ogranicza uszkodzenia materiału genetycznego, na dodatek coraz częściej mówi się, że nie wypłukuje magnezu. Jednak, mimo to, nie każdy powinien ją pić. Przeciwwskazania do picia kawy to: refluks, wrzody żołądka, choroby wątroby, kamica żółciowa, dna moczanowa oraz biegunka.

Jeżeli trudno nam zrezygnować z tego pobudzającego napoju, możemy spróbować go zamienić na yerba mate lub kakao (więcej na ten temat w artykule „Co zamiast kawy”). Możemy też, przerzucić się na kawy zbożowe, których jest szeroki wybór.

Co to jest kawa zbożowa?

Kawa zbożowa to napój otrzymywany ze zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta), może być też wzbogacony w inne rośliny (cykorię, burak). Warto również wspomnieć, że na rynku obecne są i inne, z braku lepszej nazwy, „kawy roślinne”, jak kawa z topinamburu (zawiera topinambur, korzeń mniszka lekarskiego, kardamon, cynamon, goździki), czy kawa żołędziówka (zawiera żołędzie, imbir oraz przyprawy korzenne).

Dla kogo w szczególności jest kawa zbożowa?

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, mogą ją więc pić: kobiety w ciąży (ciężarne mogą pić do 2 kubków tradycyjnej kawy dziennie), dzieci, osoby cierpiące na bezsenność oraz problemy z przewodem pokarmowym.

Czy kawa zbożowa ma jakąś wartość odżywczą?

Kawy zbożowe dostarczają przede wszystkim błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, który pobudza nasze jelita do pracy i sprzyja obniżeniu ilości cholesterolu we krwi. Ponadto, zawierają pewne ilości witamin z grupy B oraz potas, magnez, czy fosfor.

Są w nich obecne również związki bioaktywne; przede wszystkim pełniące rolę przeciwutleniaczy. Innymi słowy, kawa zbożowa może mieć działanie odmładzające, jak również przeciwnowotworowe.

W zależności od tego, co wchodzi w jej skład, może posiadać również i inne właściwości. Cykoria dostarcza inulinę, która sprzyja rozwojowi pożądanych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Buraki - kwas ferulowy, który działa odmładzająco na skórę, między innymi pobudzając produkcję kolagenu. Topinambur to źródło kwasu chloregenowego, któremu przypisuje się właściwości sprzyjające obniżaniu masy ciała oraz regulacji ciśnienia tętniczego krwi.

Czy są jakieś przeciwwskazania do picia kawy zbożowej?

Przede wszystkim kawy tej* nie powinny pić osoby cierpiące na celiakię, jak również będące na dietach wykluczających gluten.

 

* dotyczy to kaw zrobionych z tzw. zbóż glutenowych, czyli pszenicy, jęczmienia, żyta.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności