Smaczna kuchnia

Kuchnie świata – kuchnia holenderska

10-04-2018

Już niedługo w naszych ogródkach zaczną kwitnąć tulipany, tymczasem w Holandii sezon na te kwiaty już trwa. Może by tak wybrać się na wycieczkę i popodziwiać? A przy okazji można by spróbować holenderskiej kuchni. Nie jest ona znana na świecie (może oprócz serów), ale na kilka rzeczy warto zwrócić uwagę.

Królestwo warzyw

Jeszcze do niedawna kuchnia holenderska przypominała tradycyjną polską; obiad, podobnie jak u nas, opierał się o mięso i ziemniaki. Jednak Holendrzy zawsze jedli więcej warzyw, w końcu są ich głównymi producentami w Europie. Na talerzach, solo lub w postaci zapiekanek, tart, czy zup, zawsze znajdują miejsce: pory, cykoria, szparagi, pomidory, sałaty, brukselka.

Por to warzywo narodowe Holendrów. Zawiera potas, wapń, witaminę A oraz foliany. Wspiera działanie układu odpornościowego, ma właściwości bakteriobójcze. Por jest składnikiem popularnej w Holandii zupy z grochu – erwtensoep.

Cykoria to silny przeciwutleniacz (zawiera dużo witaminy A). Posiada też kwas foliowy, mangan oraz błonnik. Nie każdemu odpowiada jej gorzkawy smak, warto wiedzieć, że im mniejsza jest główka cykorii, tym delikatniejsza będzie. Kupując cykorię, zwróćmy też uwagę, na stan jej liści, zaczynające brązowieć, świadczą o nieświeżości.

Królestwo ryb

Holandia, podobnie jak Polska, to kraj nadmorski. Warto, żebyśmy za przykładem Holendrów spożywali więcej ryb. Jedzą oni na przykład rybny rarytas o nazwie haringhappen, czyli świeżego, solonego śledzia. Jest on często sprzedawany na ulicznych straganach, a mieszkańcy Niderlandów jedzą go w całości, wkładają rybę do ust, trzymając ją za ogon. Taki surowy śledź, w porównaniu do śledzia przetworzonego, jest bogatszy w potrzebne nam kwasy omega-3.

Powiew Indonezji

Przez długi czas Indonezja była kolonią Holenderską, naturalne jest więc, że w holenderskiej kuchni odnajdziemy egzotyczne smaki i aromaty. Popularne są kurkuma i imbir. Warto spróbować bami goreng, czyli mocno doprawionego makaronu z warzywami, mięsem drobiowym i krewetkami. Na uwagę zasługuje również kurczak w sosie satay. Sos ten sporządza się na bazie orzechów ziemnych i mleczka kokosowego, z dodatkiem między innymi imbiru, trawy cytrynowej i kolendry.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności