Smaczna kuchnia

Menu na Walentynki

12.02.2014

Szukasz pysznego i zdrowego sposobu, żeby powiedzieć komuś „kocham cię”? W Walentynki – zaproś go na romantyczną kolację, ale bez wychodzenia do restauracji – przygotuj kolację w domu. Poniżej znajdziesz specjalne menu na niezapomniany wspólny posiłek. Przygotuj świece, otwórz butelkę ulubionego wina i wprowadź odrobinę romantyzmu do waszego życia.

Przystawka: sałatka z łososiem i imbirem

Łosoś należy podobno do najsilniejszych afrodyzjaków. Zawiera on kwasy omega-3, witaminę D i A oraz cynk, jod i żelazo (chroniące przed bezpłodnością).

Imbir to naturalny afrodyzjak, pobudza libido i zachęca do seksu.

Składniki:

  • 1 garść roszponki
  • 1 garść szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Liście sałat i szpinaku umyć, osuszyć.
  2. Łososia skropić 1 łyżką soku z cytryny, posolić, popieprzyć. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200˚C.
  3. Po ostudzeniu łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki.
  4. Przygotować sos – wymieszać razem (np. w zakręcanym słoiku) miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Sałaty i szpinak rozłożyć na talerzu, na nich położyć kawałki łososia. Całość polać sosem.
  6. Płatki imbiru osączyć z zalewy i ułożyć na wierzchu sałatki.
  7. Podawać z razowym pieczywem.

Danie główne: indyk na ostro

Aztekom owoc awokado kojarzył się z… jądrami i uznawali go za afrodyzjak. Okazuje się, że ta teoria nie była całkiem od rzeczy. Awokado jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na serce. A mężczyźni cierpiący na choroby serca są bardziej narażeni na zaburzenia erekcji, niż ich zdrowi rówieśnicy.

Kolejnym składnikiem, ważnym w diecie mężczyzny, jest białko. Budują je aminokwasy, które są składnikami m.in. nasienia, ich obecność jest ważna dla wzwodu. Białko buduje też mięśnie oraz pobudza wytwarzanie testosteronu, a ten jest korzystny dla zachowania wysokiej aktywności seksualnej. Pełnowartościowe białko znajduje się w mięsie z indyka.

Natomiast witamina C obecna grejpfrutach uczestniczy w produkcji spermy.

Relish z awokado i grejpfruta

  • 1 grejpfrut
  • ½ małego awokado
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Pikantny indyk

Sposób przygotowania:

  1. Relish:Grejpfruta umyć, obrać i wyfiletować (usunąć białe błonki – tzw. albedo). Zebrać sok, który się wyciśnie, do miseczki. Cząstki grejpfruta pokroić na kawałki. Wrzucić do miseczki z sokiem.
  2. Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki, dodać do grejpfruta.
  3. Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Dodać kolendrę.
  5. Miód wymieszać z octem winnym. Dodać do pozostałych składników relishu. Całość doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  6. Indyk: Wymieszać suche przyprawy. Obtoczyć w nich sznycle z indyka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Smażyć sznycle aż przestaną być różowe w środku (ok. 2 minut z każdej strony).
  7. Podawać indyka z relishem z awokado i grejpfruta oraz z brązowym ryżem.

Deser: mrożone banany w czekoladzie

Mózg kobiety po spożyciu czekolady reaguje podobnie jak w momencie silnego pożądania seksualnego. Czego więcej potrzeba dla podniesienia temperatury kolacji?

Banany stanowią źródło potasu i witamin z grupy B – nadają się na miłosne gry! No i ten ich pobudzający wyobraźnię kształt.

Składniki:

  • 2 banany
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 drewniane patyczki (np. do szaszłyków)

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół.
  2. Każdą połówkę nadziać na drewniany patyczek i włożyć na noc do zamrażalki.
  3. Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Zamrożone banany wyjąć z zamrażalnika i zanurzyć w gorącej czekoladzie.
  5. Po chwili czekolada stwardnieje. Banany są gotowe do zjedzenia.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności