Zdrowie i uroda

5 produktów spożywczych, które sprawią, że będziesz piękna w Sylwestra

04-12-2014

Do sylwestrowej zabawy został co prawda jeszcze miesiąc, ale właśnie teraz warto pomyśleć o zmianie diety, tak aby Nowy Rok powitać z błyszczącymi włosami, promienną cerą i zadbanymi dłońmi.

Poniżej znajdziecie produkty spożywcze, których włączenie do codziennego menu, z pewnością korzystnie wpłynie na wasz wygląd.

1. Razowa bułka i spółka, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe

Pełnoziarniste produkty zbożowe zawierają witaminy z grupy B, których brak sprzyja przetłuszczaniu się włosów, odpowiada też za występowanie plam i bruzd na paznokciach oraz chorobliwie bladą cerę i pękanie naskórka.

Witaminą, której niedobory są chyba najbardziej kojarzone z kiepskim stanem włosów jest kwas pantotenowy, czyli witamina B5. Właśnie ta witamina stanowi jeden ze składników budulcowych włosa odpowiedzialnych za jego sprężystość i wytrzymałość. Kwas pantotenowy występuje w gruboziarnistych produktach zbożowych.

W produktach zbożowych z pełnego przemiału jest obecny również cynk, którego niedobór może objawiać się tendencją do łupieżu, łamliwością paznokci i chorobami skóry.

Jeżeli chcesz wzbogacić swoje menu w pełnoziarniste produkty zbożowe jedz: razowe pieczywo i makarony, pieczywo typu graham, kaszę gryczaną, czy brązowy ryż.

2. Smaczliwka, ale nie śliwka, czyli awokado

Awokado stanowi świetne źródło tzw. dobrych tłuszczów, czyli tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. Wzmacniają i uelastyczniają one ściany komórkowe i zapobiegają utracie wody. Dzięki tym właściwościom są polecane w diecie osób, które narzekają na przesuszoną skórę.

Awokado zawiera również witaminę E, będącą silnym przeciwutleniaczem. Nie bez powodu witaminę tę nazywa się witaminą młodości. Ogranicza ona działanie wolnych rodników, tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry.

Co więcej, w awokado znajdziemy potas zapobiegający zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu opuchlizny.

3. Bezcenna zielenina, czyli natka pietruszki

To niepozorne zielsko jest prawdziwą skarbnicą wielu składników pokarmowych.

Przede wszystkim, natka pietruszki jest bogata w potrzebne włosom żelazo.  Pierwiastek ten zapobiega ich wypadaniu, decyduje o ich właściwej budowie i tempie wzrostu. Niski poziom żelaza w organizmie może przyczynić się do tego, że włosy stają się cienkie i łamliwe.

Ponadto, natka pietruszki zawiera duże ilości witaminy C. Witamina ta jest niezbędna  do budowy kolagenu, którego właściwa ilość zapewnia gładką, jędrną cerę i skórę. Co więcej, witamina C jest konieczna do lepszego wykorzystania żelaza przez organizm.

W natce znajdziemy również potas, który zapobiec może na przykład podpuchniętym oczom, wapń (jego niedobory sprzyjają kruchości paznokci) oraz beta-karoten. Witamina A powstająca z beta-karotenu zwiększa produkcję kreatyny, z której zbudowane są paznokcie i włosy. Dodatkowo, beta-karoten to dobry przeciwutleniacz, ograniczający szkodliwe działanie na włosy czynników zewnętrznych, chociażby takich jak dym papierosowy.

4. Uroda z indyka

Pełnowartościowe białko jest niezbędne do naprawy i wzrostu włosów oraz do cieszenia się elastyczną, nieprzesuszoną skórą. Takie białko znajduje się w mięsie z indyka.

Dla dobrego stanu włosów szczególnie ważne są aminokwasy siarkowe obecne w mięsie z indyka. Aminokwasy te wzmacniają cebulki włosowe, ograniczając wypadanie włosów. Dodatkowo, zmniejszają rozdwajanie się końcówek. Aminokwasy te uczestniczą też w tworzeniu płytki paznokci.

Mięso z indyka ma jeszcze kilka zalet korzystnych dla naszej skóry włosów i paznokci. Zawiera cynk, żelazo, potas oraz witaminy B. Warto zauważyć, ze poszczególne elementy tuszki różnią się pomiędzy sobą zawartością składników odżywczych. I tak na przykład najwięcej cynku będzie zawierał udziec z indyka.

Nie każdy wie, że mięso z indyka jest zalecane w diecie osób, które mają problemy z trądzikiem.

5. Pestki i orzechy – dla skóry uciechy

Pestki z dyni, nasiona słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały zawierają omawiane już wyżej cynk, wapń witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego jeszcze miedź.  Wszystkie te składniki pokarmowe są korzystne dla włosów, paznokci i skóry. Każdego dnia, w naszym jadłospisie, powinna się znaleźć garstka pestek albo orzechów – do wyboru.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności