Zdrowie i uroda

Celiakia – cz. 1 „ Co to za choroba?”

11.03.2013

Celiakia (choroba trzewna) – jest to schorzenie, w którym stwierdza się nadwrażliwość na gluten*, w wyniku czego dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych.

*Gluten – białko występujące w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.

Wewnętrzna ściana zdrowego jelita jest wyłożona tzw. kosmkami, czyli wyrostkami podobnymi do frędzelków. Są one w jelicie niezbędne, ponieważ to przez nie składniki odżywcze wnikają wgłąb organizmu. U chorych na celiakię kosmki jelitowe ulegają zniszczeniu i zanikowi, przez co do organizmu dostaje się zbyt mało składników odżywczych.

Choroba dotyka przeważnie dzieci poniżej 5 roku życia, w okresie dojrzewania może dojść do remisji choroby (przebiega wtedy ona bezobjawowo), aby nasilić się pomiędzy 35 a 55 rokiem życia. Jednak objawy kliniczne celiakii mogą pojawić się w każdym wieku.

Najczęstsze objawy celiakii:

  • Biegunka,
  • Wymioty,
  • Wzdęcia brzucha,
  • Chudnięcie,
  • Zaburzenia wzrostu u dzieci,
  • Niedokrwistość.

Rozpoznanie choroby

Po wystąpieniu w/w objawów lekarz może zalecić wykonanie badań serologicznych (szukanie w surowicy krwi określonych przeciwciał) oraz badań histopatologicznych błony śluzowej jelita cienkiego (oglądanie tkanek pod mikroskopem).

Leczenie

Jedynym lekarstwem na celiakię jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.

W przypadku, kiedy dieta bezglutenowa nie jest przestrzegana, może dojść do wyniszczenia organizmu chorego oraz powikłań takich jak nowotwory.

Nierozpoznana i nieleczona celiakia może doprowadzić do zgonu.

Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten

1. Produkty naturalnie zawierające gluten

  • Mąki pszenna, żytnia, jęczmienna
  • Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, wielozbożowe
  • Pieczywo chrupkie
  • Płatki pszenne, żytnie, owsiane, jęczmienne
  • Muesli
  • Kasza manna
  • Kasza jęczmienna
  • Kaszki błyskawiczne zbożowe oraz zbożowo-mleczne
  • Makarony
  • Pyzy
  • Garmażeryjne wyroby mączne
  • Pieczywo cukiernicze (biszkopty, suchary, herbatniki, itp.)
  • Paluszki
  • Ciasta
  • Bułka tarta

2. Produkty, do których mogą być dodane produkty zawierające gluten. Koniecznie czytajmy składy produktów, ponieważ gluten może być dodany przez producenta w żywności, w której nie ma ani grama mąki i zupełnie się go nie spodziewamy.

  • Żółty ser
  • Kiełbasy, parówki
  • Wyroby rybne panierowane
  • Panierki do mięs i ryb
  • Chipsy
  • Koncentraty spożywcze zup i sosów
  • Jogurty
  • Lody
  • Piwo
  • Kisiel
  • Przetwory owocowe dla małych dzieci
  • Dania gotowe dla małych dzieci
  • Preparaty witaminowe

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności