Zdrowie i uroda
Celiakia – cz. 1 „ Co to za choroba?”
Celiakia (choroba trzewna) – jest to schorzenie, w którym stwierdza się nadwrażliwość na gluten*, w wyniku czego dochodzi do zaniku kosmków jelitowych. Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych.
*Gluten – białko występujące w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.
Wewnętrzna ściana zdrowego jelita jest wyłożona tzw. kosmkami, czyli wyrostkami podobnymi do frędzelków. Są one w jelicie niezbędne, ponieważ to przez nie składniki odżywcze wnikają wgłąb organizmu. U chorych na celiakię kosmki jelitowe ulegają zniszczeniu i zanikowi, przez co do organizmu dostaje się zbyt mało składników odżywczych.
Choroba dotyka przeważnie dzieci poniżej 5 roku życia, w okresie dojrzewania może dojść do remisji choroby (przebiega wtedy ona bezobjawowo), aby nasilić się pomiędzy 35 a 55 rokiem życia. Jednak objawy kliniczne celiakii mogą pojawić się w każdym wieku.
Najczęstsze objawy celiakii:
- Biegunka,
- Wymioty,
- Wzdęcia brzucha,
- Chudnięcie,
- Zaburzenia wzrostu u dzieci,
- Niedokrwistość.
Rozpoznanie choroby
Po wystąpieniu w/w objawów lekarz może zalecić wykonanie badań serologicznych (szukanie w surowicy krwi określonych przeciwciał) oraz badań histopatologicznych błony śluzowej jelita cienkiego (oglądanie tkanek pod mikroskopem).
Leczenie
Jedynym lekarstwem na celiakię jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.
W przypadku, kiedy dieta bezglutenowa nie jest przestrzegana, może dojść do wyniszczenia organizmu chorego oraz powikłań takich jak nowotwory.
Nierozpoznana i nieleczona celiakia może doprowadzić do zgonu.
Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten
1. Produkty naturalnie zawierające gluten
- Mąki pszenna, żytnia, jęczmienna
- Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, wielozbożowe
- Pieczywo chrupkie
- Płatki pszenne, żytnie, owsiane, jęczmienne
- Muesli
- Kasza manna
- Kasza jęczmienna
- Kaszki błyskawiczne zbożowe oraz zbożowo-mleczne
- Makarony
- Pyzy
- Garmażeryjne wyroby mączne
- Pieczywo cukiernicze (biszkopty, suchary, herbatniki, itp.)
- Paluszki
- Ciasta
- Bułka tarta
2. Produkty, do których mogą być dodane produkty zawierające gluten. Koniecznie czytajmy składy produktów, ponieważ gluten może być dodany przez producenta w żywności, w której nie ma ani grama mąki i zupełnie się go nie spodziewamy.
- Żółty ser
- Kiełbasy, parówki
- Wyroby rybne panierowane
- Panierki do mięs i ryb
- Chipsy
- Koncentraty spożywcze zup i sosów
- Jogurty
- Lody
- Piwo
- Kisiel
- Przetwory owocowe dla małych dzieci
- Dania gotowe dla małych dzieci
- Preparaty witaminowe
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl