Zdrowie i uroda
Cud miód – hit czy kit?
Jedni stosują go zamiast cukru, inni omijają szerokim łukiem, bo jest wysokokaloryczny. Już w starożytności uważano go za lekarstwo i stosowano zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Czy miód faktycznie leczy?
Skład miodu
Miód ma złożony skład, obfitujący w wiele cennych substancji. Pamiętać jednak należy, że jego głównym składnikiem jest cukier – stanowi aż od 70% nawet do 90% wszystkich związków, z tego powodu miód jest produktem wysokokalorycznym.
Oprócz cukru w skład miodu wchodzą niewielkie ilości wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, manganu, witamin grupy B.
Ponadto miód zawiera (i to w nim najcenniejsze):
- wartościowe enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół – apidycynę i inhibinę (nadtlenek wodoru), które mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne;
- lizozym – białko rozkładające ściany komórkowe bakterii;
- flawonoidy – związki o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, przeciwdrobnoustrojowych;
- olejki eteryczne;
- barwniki.
Czy miód działa jak antybiotyk?
Miód już w starożytności uważany był za lekarstwo. Współczesne badania potwierdzają, że miód rzeczywiście łagodzi objawy choroby górnych dróg oddechowych. Ze względu na obecność olejków eterycznych, enzymów, w tym nadtlenku wodoru (wody utlenionej) i flawonoidów miód posiada silne właściwości bakteriobójcze oraz ogranicza rozwój grzybów. Ma też działanie wykrztuśne, rozrzedza wydzielinę oskrzeli i łagodzi kaszel.
Inne zdrowotne zastosowanie miodu
Miód, regularnie stosowany, sprzyja odpowiedniemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Pomaga w uregulowaniu poziomu cholesterolu w organizmie. Może również zaradzić zgadze. Stosuje się go jako środek zmniejszający nudności. Ma działanie lekko przeczyszczające. Używa się go w leczeniu trudno gojących się ran i owrzodzeń.
Czy miód jest dla każdego?
Pamiętajmy, że miód może uczulać, ponieważ są w nim obecne pyłki roślin, grzyby, a nawet fragmenty ciała pszczół.
Miodu nie powinny jeść dzieci, które nie skończyły pierwszego roku życia. Może się zdarzyć, że jest on skażony przetrwalnikami bakterii Clostridium botulinum i jego spożycie przez małe dziecko doprowadzi do botulizmu niemowlęcego.
Miód powinny spożywać niezwykle ostrożnie i w małych ilościach osoby cierpiące na cukrzycę.
Woda z miodem hit, czy kit?
Odstana przez noc woda z miodem to stary, domowy sposób na odporność w sezonie jesienno-zimowym. Łyżeczkę miodu zalewamy na noc ½ szklanki zimnej wody. Taki roztwór po 10 godzinach ma działanie antybiotyczne, kilka razy silniejsze niż miód zjedzony wprost ze słoika. Pijemy go na czczo. Do wody z miodem rano można wcisnąć sok z połowy cytryny lub limonki, który pomoże oczyszczać wątrobę i poprawi perystaltykę jelit.
Pamiętajmy, że miodu nie należy zalewać wodą powyżej 30-40°C, ponieważ traci on wówczas swoje cenne właściwości.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|