Zdrowie i uroda

Dieta dla osób z przewlekłym zapaleniem trzustki

16.10.2013

Trzustka  jest organem bardzo aktywnie uczestniczącym w trawieniu. Bierze udział w rozkładzie białek, tłuszczów i węglowodanów. Co jeść, kiedy trzustka zachoruje?

Ogólne zasady:

  • 5-6 posiłków dziennie, małych objętościowo. Potrawy i napoje nie powinny być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące.
  • Nie wolno jeść potraw smażonych.
  • Zabroniony jest alkohol.

Produkty zalecane:

  • Pieczywo pszenne (tzw. białe pieczywo – ma mało błonnika i nie obciąża trzustki); sucharki.
  • Dodatki do pieczywa:
    - chude wędliny (najlepiej drobiowe),
    - chudy twaróg,
    - chude mięso gotowane (pierś z indyka, kurczaka, królik),
    - miód,
    - masło lub margaryna dobrej jakości (miękka) - tylko w niewielkich ilościach,  kromka może być „symbolicznie” posmarowana, ziemniaków nie polewamy masełkiem; dopuszczone są 4 łyżeczki masła dziennie.
  • Do picia:
    - mleko, kefir, jogurt o zawartości tłuszczu 1,5% – tylko, o ile chory nie ma po nich dolegliwości żołądkowych,
    - kawa zbożowa z mlekiem j.w.,
    - słaba herbata, herbatki owocowe,
    - wody niegazowane.
  • Zupy na wywarach roślinnych (nie na mięsnym rosole) – dobrze, jeżeli są to zupy przecierane.
  • Mięsa i ryby: indyk, kurczak (najlepiej piersi), chuda cielęcina, królik, pstrąg, dorsz, sola, sandacz.
  • Dodatki do mięsa:
    - ziemniaki (najlepiej w postaci puree z mlekiem),
    - makarony bezjajeczne,
    - ryż (biały).
  • Warzywa: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, pomidory bez skórki, ewentualnie buraki – warzywa powinny być gotowane lub silnie rozdrobnione.
  • Owoce: jagody, maliny (przetarte, bez pestek), winogrona bez pestek, brzoskwinie (bez skórki), banany, jabłka (bez skórki) – ogólnie owoce bez skórek i pestek, często podawane pieczone.
  • Desery: kisiele, budynie, galaretki owocowe, bezy.
  • Przyprawy: łagodne, jak sok z cytryny, natka pietruszki, koperek, cynamon, majeranek, wanilia, melisa.
  • Tłuszcze: W małych ilościach dopuszcza się olej rzepakowy, oliwę, olej lniany – jako dodatek np. do zupy.

Wykluczyć należy:

Produkty tłuste, marynowane, silnie przyprawione, wzdymające, bogate w błonnik, czyli: smalec, słoninę, boczek, razowe pieczywo, tłuste wędliny, ser żółty, ser typu Feta, jaja (w tym jajecznicę, omlet, itp.), rosół, wieprzowinę, baraninę, gęś, kaczkę, łososia, halibuta, śledzie, warzywa kapustne, cebulowe, fasolę, bób, gruszki, czereśnie, awokado, ciasta, orzechy, przyprawy jak: ocet, chili, papryka, gałka muszkatołowa, musztarda, ziele angielskie.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności