Zdrowie i uroda

Dieta w leczeniu migreny

10-01-2023

Uważa się, że ból migrenowy jest silniejszy niż ból porodowy, czy ból przy złamaniu nogi. Migrena to przewlekłe zaburzenie neurologiczne, które utrudnia choremu funkcjonowanie. Czy można mu jakoś przeciwdziałać?

Leczenie migreny

Z migreną można walczyć za pomocą środków doraźnych (leków przeciwbólowych) lub stosując leczenie profilaktyczne. W tym drugim przypadku najlepiej połączyć farmakoterapię z modyfikacją stylu życia oraz odpowiednio dobrana dietą. Trzeba też uzbroić się w cierpliwość, ponieważ efekty nie przyjdą od razu.

Dieta w leczeniu migreny

Zaobserwowano, że migreny częściej występują u osób z nieprawidłową masą ciała. Zarówno otyłość, jak i niedowaga są wymieniane wśród czynników narażających na występowanie migren.

Napad bólu migrenowego może wywołać również spadek poziomu glukozy we krwi. Sprzyjają mu zbyt długie przerwy między posiłkami. Osoby borykające się z migrenami powinny więc jeść posiłki regularnie, a w razie sytuacji awaryjnej, kiedy istnieje niebezpieczeństwo ominięcia posiłku, mieć przy sobie zdrową przekąskę.

Migrenom sprzyja również zbyt niska podaż płynów. Picie niewystarczającej ilości wody może zwiększyć nasilenie bólu, jego częstotliwość oraz czas trwania. Należy zatem pamiętać o piciu. Zgodnie z normami mężczyźni powinni pić około 2,5 litrów płynów dziennie, a kobiety 2 litry. Powinniśmy dostarczać sobie w ciągu doby około 30 ml wody na kilogram masy ciała (czyli na osobę ważącą 70 kg przypadają 2100 ml wody).

Nie istnieje lista pokarmów, które zawsze i u każdego wywołają migrenę. Można jednak wyróżnić produkty lub ich grupy, które najczęściej mogą powodować wystąpienie bólu. Wymienić tu można:

  • produkty zawierające tyraminę – tyramina pojawia się w długo przechowywanej lub fermentującej żywności; znajduje się wiec w: serach dojrzewających i pleśniowych (m.in. cheddarze, ementalerze, camembercie, brie, parmezanie, roqueforcie), marynowanych, solonych lub wędzonych rybach, kiełbasach typu salami i pepperoni, tofu, sosie sojowym, dojrzałym awokado, przejrzałych bananach, czekoladzie, ekstrakcie drożdżowym.
  • niektóre dodatki do żywności – glutaminianu sodu (E-621), czerwień koszenilowa (E124), aspartam (E-951).

Dobrze jest też zapisywać sobie, co jedliśmy zanim dopadł nas ból, a może z czasem zaobserwujemy jakiś stały schemat.

Uważa się, że picie alkoholu również może przyczynić się do wystąpienia migreny. Badania wykazują szczególnie negatywny wpływ czerwonego wina, a w następnej kolejności piwa.

Niedobory niektórych składników odżywczych mogą sprzyjać bólom migrenowym.

Osoby cierpiące na migrenę często mają niskie stężenie witaminy D w organizmie. Suplementacja tą witaminą istotnie może zmniejszyć napady bólu głowy w ciągu miesiąca.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza wiąże się z bólem migrenowym podczas miesiączki. Źródłami żelaza są m.in.: otręby pszenne, pestki dyni, indyk, jaja, soja, biała fasola.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności