Zdrowie i uroda
Jadłospis dla prawdziwego mężczyzny
18.06.2013
Do picia: zielona herbata, kefir, maślanka, woda mineralna
Śniadanie
Do wyboru z poniższych:
- pieczywo razowe z pastą z tuńczyka (tuńczyk w sosie własnym, twarożek, jogurt naturalny albo majonez, musztarda, koperek, sól, pieprz) z czerwona papryką;
- jajecznica z szynką z indyka (np. Szynka Guliwer Indykpol) posypana rozmarynem, podawana z pomidorami i pieczywem typu graham;
- pieczywo razowe z pastą z awokado (awokado, kremowy twarożek, sok z cytryny, sól, pieprz, świeża bazylia do przybrania) z pomidorem.
II śniadanie
Do wyboru z poniższych:
- sałatka owocowa (grejpfrut, banan, kiwi, borówki – i inne owoce wedle uznania) polana jogurtem naturalnym i posypana prażonymi ziarnami sezamu;
- krążki świeżego ananasa z polędwicą drobiową (np. Polędwicą miodową Indykpol);
- Mango lassi (świeże mango zmiksowane z jogurtem naturalnym i/lub mlekiem, kostkami lodu i miodem).
Obiad
Do wyboru z poniższych:
- zupa krem z brokułów posypana prażonymi płatkami migdałowymi; golonka z indyka (np.golonka z indyka w piwie) z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z pieczonych buraczków;
- zupa krem z dyni, razowe spaghetti z mięsem mielonym z indyka (np. Samo dobro Indykpol) i sosem pomidorowym;
- rosół, zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym (np. Samo dobro Indykpol) i bakłażanem w sosie beszamelowym.
Podwieczorek
Do wyboru z poniższych:
- jogurt naturalny z suszonymi śliwkami i otrębami pszennymi;
- jogurt naturalny z orzechami (brazylijskimi, włoskimi i laskowymi) i rodzynkami;
- kefir z kiełkami słonecznika i fasoli mung.
Kolacja
Do wyboru z poniższych:
- łosoś pieczony ze szparagami skropiony oliwą i sokiem z cytryny;
- pomidory faszerowane mielonym mięsem z indyka (np. Samo dobro Indykpol) z serem feta;
- zupa krem ze szparagów z piersią kurczaka (część mięsa zmiksowana z zupą, część pokrojona w kostkę).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.