Zdrowie i uroda

Jadłospis dla prawdziwego mężczyzny

18.06.2013

Do picia: zielona herbata, kefir, maślanka, woda mineralna

Śniadanie

Do wyboru z poniższych:

  • pieczywo razowe z pastą z tuńczyka (tuńczyk w sosie własnym, twarożek, jogurt naturalny albo majonez, musztarda, koperek, sól, pieprz) z czerwona papryką;
  • jajecznica z szynką z indyka (np. Szynka Guliwer Indykpol) posypana rozmarynem, podawana z pomidorami i pieczywem typu graham;
  • pieczywo razowe z pastą z awokado (awokado, kremowy twarożek, sok z cytryny, sól, pieprz, świeża bazylia do przybrania) z pomidorem.

II śniadanie

Do wyboru z poniższych:

  • sałatka owocowa (grejpfrut, banan, kiwi, borówki – i inne owoce wedle uznania) polana jogurtem naturalnym i posypana prażonymi ziarnami sezamu;
  • krążki świeżego ananasa z polędwicą drobiową (np. Polędwicą miodową Indykpol);
  • Mango lassi (świeże mango zmiksowane z jogurtem naturalnym i/lub mlekiem, kostkami lodu i miodem).

Obiad

Do wyboru z poniższych:

  • zupa krem z brokułów posypana prażonymi płatkami migdałowymi; golonka z indyka (np.golonka z indyka w piwie) z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z pieczonych buraczków;
  • zupa krem z dyni, razowe spaghetti z mięsem mielonym z indyka (np. Samo dobro Indykpol) i sosem pomidorowym;
  • rosół, zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym (np. Samo dobro Indykpol) i bakłażanem w sosie beszamelowym.

Podwieczorek

Do wyboru z poniższych:

  • jogurt naturalny z suszonymi śliwkami i otrębami pszennymi;
  • jogurt naturalny z orzechami (brazylijskimi, włoskimi i laskowymi) i rodzynkami;
  • kefir z kiełkami słonecznika i fasoli mung.

Kolacja

Do wyboru z poniższych:

  • łosoś pieczony ze szparagami skropiony oliwą i sokiem z cytryny;
  • pomidory faszerowane mielonym mięsem z indyka (np. Samo dobro Indykpol) z serem feta;
  • zupa krem ze szparagów z piersią kurczaka (część mięsa zmiksowana z zupą, część pokrojona w kostkę).

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

lista aktualności