Zdrowie i uroda

Jadłospis odmładzający

29.07.2012

Z proponowanym przez nas „jadłospisem odmładzającym" Twoja skóra nabierze blasku i jędrności, a ciało wigoru...

Odpowiednie żywienie nie tylko wspomaga odporność i korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale również może ograniczać procesy starzenia. Dieta bogata w przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach spowolni upływ czasu. Smacznego!

Śniadanie (do wyboru z poniższych)

  • Jogurt z owocami: jogurt naturalny, płatki owsiane, słupki migdałów, miód, jagody (mogą być mrożone), jabłko
  • Odmładzające kanapki: chleb żytni razowy (2 kromki), margaryna (1 łyżka), polędwica drobiowa, np. Indykpol (4 plastry), pół awokado, pomidor, pietruszka (łyżka)
  • Kanapka z kiełbasą krakowską: bułka grahamka, margaryna, kiełbasa krakowska z indyka, sałata, papryka czerwona

II śniadanie (do wyboru z poniższych)

  • Zielony koktajl: zmiksowane z ½ szkl wody, pokrojone w kostkę awokado, kiwi i gruszka
  • Maślanka i kilka suszonych śliwek
  • Słodka kanapka: chleb żytni pełnoziarnisty (kromka), ser twarogowy chudy (plaster), miód (łyżka)

Obiad (do wyboru z poniższych)

  • Pierś z indyka w ziołach: pierś z indyka pieczona w ulubionych ziołach z łyżeczką oliwy z ryżem brązowym, sałatka: po 100 g gotowanej dyni i brokuł posypanych garścią orzeszków piniowych, a do picia: sok wielowarzywny
  • Szaszłyki z indyka: z piersi z indyka, papryki czerwonej i cebuli przygotować szaszłyki, posypać je ziołami i upiec na grillu; jeść z brązowym ryżem oraz surówką (cykoria, pomidor, łyżka orzechów włoskich, łyżka oliwy), a do picia: sok pomarańczowy
  • Spaghetti: mielone mięso z indyka, cebula, czosnek, puszka pomidorów krojonych w kostkę, łyżka oliwy, por, makaron razowy, parmezan, sól, pieprz - posiekać cebulę i czosnek, zeszklić je na oliwie. Dodać mięso i pomidory. Gotować ok. 10 min., dodać pora, gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić. Makaron ugotować al dente, polać sosem. Całość posypać parmezanem.

Podwieczorek (do wyboru z poniższych)

  • Sałatka owocowa wariant I: banan, garść malin (mogą być mrożone), kiwi
  • Sałatka owocowa wariant II: garść ciemnych winogron, mandarynka, pestki słonecznika
  • Otręby pszenne z jogurtem i czekoladą: jogurt naturalny, otręby  pszenne, maliny (mogą być mrożone), starta kostka gorzkiej czekolady

Kolacja (do wyboru z poniższych)

  • Sałatka z fetą: pół opakowania pokrojonej w kostkę fety light, ogórek, mała cebula, pomidor, 10 oliwek, sól, pieprz; chleb chrupki
  • Sałatka z kurczaka, pomarańczy, i orzechów włoskich - gotowana pierś z kurczaka, rukola, sałata, pomarańcza, orzechy włoskie, szczypiorek, ½ szkl soku pomarańczowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz. Pierś pokroić na kawałki; pomarańczę obrać, rozdzielić na cząstki; połączyć ze sobą sałaty, kurczaka, pomarańczę, orzechy, szczypiorek. W osobnej miseczce ubić trzepaczką sok pomarańczowy i oliwę; przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem, wymieszać.
  • Sałatka z łososiem: siekana kapusta pekińska, paski wędzonego łososia, ogórek kiszony (kostka), zmiażdżony ząbek czosnku, łyżka oliwy, pieprz biały

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności