Zdrowie i uroda

Jedzenie i leki – jak je łączyć? cz. 2

02.07.2012

Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że lek, aby zadziałał, potrzebuje odpowiedniego towarzystwa. Jeżeli czytamy ulotki dołączone do lekarstw, to wiemy, że dany lek należy spożywać przed/w trakcie/po jedzeniu. Niestety bardzo rzadko w ulotce jest napisane czy ten lek wchodzi w reakcje ze związkami chemicznymi występującymi w żywności i jak to może działać na skuteczność leczenia...

Alkohol

  • nasila działanie leków zmniejszających krzepliwość krwi, a to może prowadzić do krwotoku;
  • obniża skuteczność antybiotyków (tzw. „setka wódki", czyli ok. ½ szklanki, obniża skuteczność antybiotyku o 25%), dodatkowo może wystąpić reakcja alergiczna;
  • nasila uspokajające działanie leków przeciwalergicznych i przeciwbólowych, co może spowodować senność i zaburzenia koordynacji;
  • w połączeniu z kwasem acetylosalicylowym, paracetamolem lub ibuprofenem może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, nerek i żołądka.

Jeżeli przyjmujesz jakiś lek na stałe zapytaj lekarza czy od czasu do czasu możesz wypić drinka i jakie to będzie miało wpływ na Twój organizm.

Kofeina

Może nasilić reakcję organizmu na część leków:

  • w połączeniu z lekami zawierającym kofeinę (Coldrex, Panadol Extra, Kofex) może wystąpić ból głowy, bezsenność, przyspieszone bicie serca;
  • leki zawierające teofilinę (leki przy chorobach oskrzeli), w połączeniu z kofeiną, mogą spowodować ból głowy, kołatanie serca, bezsenność.

Pamiętaj, że kofeina występuje nie tylko w kawie, ale również w herbacie, napojach typu cola oraz wielu napojach energetyzujących.

Tłuszcz

Żywność bogata w tłuszcz zwiększa wchłanianie części lekarstw:

  • preparaty zalecane przy arytmii, należące do adrenolityków (Metocard), w połączeniu z tłuszczami mogą spowodować niedociśnienie tętnicze i spowolnić pracę serca;
  • leki antydepresyjne (amitryptylina, imipramina), w połączeniu z tłuszczami mogą wywołać zaburzenia świadomości, napady drgawek, spadek ciśnienia oraz zaburzenia snu;
  • preparaty zawierające pochodne teofiliny (leki obniżające duszność) w połączeniu z tłuszczami grożą zaburzeniami rytmu serca, dużym spadkiem ciśnienia, bezsennością oraz długotrwałymi bólami głowy.

W trakcie zażywania ww. leków zwracaj szczególna uwagę na swoją dietę. Ogranicz potrawy smażone, tłuste mięsa i ryby, masło i smalec. Wieprzowinę zastąp indykiem, a łososia pstrągiem.

Jak przyjmować leki?

  1. najlepiej popijaj leki przegotowaną, ostudzoną wodą
  2. nie popijaj leków sokami owocowymi, alkoholem czy mlekiem (jogurtem, itp.)
  3. zapytaj lekarza czy lek nie wchodzi w reakcje ze składnikami żywności. Jeżeli zachodzi taka reakcja, w trakcie kuracji nie jedz danego rodzaju pokarmu lub zażyj lekarstwo 2 godziny przed/po posiłku
  4. stosuj się do zaleceń producenta - jeżeli lek ma być spożywany po posiłku, to nie przyjmuj go w trakcie, bo ryzykujesz zakłócenie jego działania

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności