Zdrowie i uroda

Jedzenie o działaniu antynowotworowym – część 2

18.02.2013

Fitoestrogeny

Są to substancje występujące w roślinach, naśladujące działanie ludzkich hormonów – estrogenów. Wyróżniamy 3 główne rodzaje fitoestrogenów:

- izoflawony – głównie genisteina, która występuje w produktach sojowych

- lignany – obecne w życie, pszenicy, nasionach sezamu i lnu, czarnych jagodach

- kumestany – występujące w kiełkach fasoli oraz pestkach słonecznika

Ogólnie rzecz biorąc obecność fitoestrogenów w diecie skraca okres czasu przez który organizm kobiety jest narażony na wysokie stężenie estrogenów, co obniża ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych.

Warto dodać, że kobiety będące w tzw. okresie rozrodczym powinny ograniczyć spożycie fitoestrogenów. Badania przeprowadzone na owcach wskazują na niekorzystny wpływ fitoestrogenów na płodność.

Błonnik pokarmowy

Przyspiesza tempo przesuwania się masy kałowej w przewodzie pokarmowym, a tym samym skraca czas kontaktu czynników mutagennych (sprzyjających rozwojowi raka) ze ścianą jelit. Rozcieńcza i wiąże karcynogeny (związki sprzyjające rozwojowi nowotworu) w jelicie grubym, zapobiegając ich licznemu przenikaniu z przewodu pokarmowego do organizmu.

Wzbogać swoja dietę w produkty zbożowe z pełnego przemiału, zwłaszcza otręby pszenne.

Wapń

Ogranicza niekontrolowane namnażanie (proliferację) komórek. Wapń wiąże się też w jelitach z kwasami żółciowymi, które mają działanie wspomagające rozwój raka.

Obecny jest w produktach mlecznych, sardynkach, szprotkach, kaszach gruboziarnistych, suchych nasionach roślin strączkowych, maku, orzechach, kakao.

Tab. Produkty spożywcze posiadające zdolność zapobiegania rozwojowi raka

Znaczenie w zapobieganiu rozwojowi raka

Produkt spożywczy

duże

czosnek, kapusta, soja, imbir, marchew, seler

średnie

cebula, herbata, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, ryż brązowy, len, pomidory, oberżyna, papryka, brokuły, kalafior, brukselka

niewielkie (ale jednak istniejące)

owies, mięta, oregano, ogórek, rozmaryn, tymianek, jęczmień, jagody

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności