Zdrowie i uroda

Kranówka, oligoceńska, czy butelkowana – jaką wodę pić?

06-02-2018

Wiadomo, że wodę trzeba pić. Jest nam niezbędna do życia. Pytanie tylko, czy wybrać zwykłą kranówkę, czy płacić za wodę w plastikowych butelkach, a może udać się do ujęcia wody oligoceńskiej?

Jaką wodę powinniśmy pić?

Dobrej jakości – czyli wolną od bakterii (czystą mikrobiologicznie) oraz od metali ciężkich i innych zanieczyszczeń. Dodatkowo, dobrze jeżeli taka woda zawiera składniki mineralne, przede wszystkim wapń i magnez.

Czy pić kranówkę?

Nie bójmy się wody z kranu. Kranówkę można pić bez gotowania – surową.

Przepisy prawne regulują jakość wody z kranu, a „wodociągi” muszą przestrzegać prawa.

Zanim woda dotrze do naszych kranów poddawana jest wielostopniowemu procesowi oczyszczania. W zależności od rodzaju stacji uzdatniania wody może obejmować on  różne etapy, takie jak m.in.:

  • napowietrzanie i filtracja przez żwir i piasek, które to usuwają żelazo i mangan,
  • koagulacja i flokulacja – usuwające zanieczyszczenia wpływające na barwę i mętność wody;
  • tzw. filtracja powolna, przez węgiel aktywny, żwir i piasek – usuwanie zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych,
  • dezynfekcja (z użyciem ClO2, czyli ditlenku chloru) – zapewnia bezpieczeństwo sanitarne wody pitnej; woda tzw. chlorowana może być szkodliwa dla osób mających alergię na chlor, ale ogólnie rzecz biorąc chlor w ilościach występujących w wodzie z kranu nie może nam szkodzić;
  • ozonowanie – ma na celu dezynfekcję i usuwanie nieprzyjemnych zapachów.

Woda ze źródełka

Wiele z nas boi się kranówki i nie chce płacić za wodę butelkowaną, wybiera więc wodę z ujęcia oligoceńskiego. Taka woda głębinowa powinna być czysta, ponieważ nie mogą się do niej dostać zanieczyszczenia z zewnątrz. Woda oligoceńska przez wiele lat, po kropelce, przeciska się przez warstwy iłu i gliny, oczyszczając się w sposób naturalny.

Warto jednak wiedzieć, że nie powinniśmy pić takiej wody nieprzegotowanej. Dlaczego? Przeważnie do ujęcia wody idziemy z baniakami, czy butelkami, których używamy wielokrotnie. Nawet jeżeli po każdym użyciu dokładnie je myjemy (najlepsze byłoby wygotowywanie, tylko jak zrobić to z na przykład plastikiem?), to tak czy inaczej woda stoi w nich kilka dni. Jest to doskonały okres, żeby w naszej czystej wodzie namnożyły się szkodliwe dla nas bakterie.

Zatem, w domu pijmy wodę oligoceńską, ale po przegotowaniu.

Woda butelkowana

Wybierajmy te wody, które zawierają powyżej 50 mg magnezu/l i ponad 150 mg wapnia/l. Ważny jest również stosunek wapnia do magnezu, powinien on wynosić 2:1.

Najlepiej pić wodę średniozmineralizowaną, nie wypłukuje ona z organizmu składników mineralnych (jak to się dzieje w przypadku wód niskozmineralizowanych - źródlanych), a jednocześnie  jest bezpieczna dla organizmu. Wody wysokozmineralizowane (zawierające od 1500 do 4000 mg składników mineralnych w litrze) nie są zalecane np. przy schorzeniach nerek.

Tutaj również powinniśmy pamiętać, że wodę butelkowaną należy wypić w przeciągu maksymalnie półtora dnia od jej otwarcia.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności