Zdrowie i uroda
Lektyny – czy szkodzą?
Jedni mówią, że strączki są zdrowe, inni, że zawierają szkodliwe dla nas substancje, takie jak na przykład lektyny. Fakt – zawierają. W związku z tym nie każdy powinien jeść suche nasiona roślin strączkowych i zawsze wymagają one odpowiedniej obróbki przed zjedzeniem. A co to są te lektyny? Odpowiedź poniżej.
Lektyny – co to
Lektyny są to glikoproteiny, czyli kompleksy złożone z białka i cukru. Trzeba podkreślić, że pod ogólną nazwą lektyny kryje się wiele związków różnie działających na organizm człowieka.
Lektyny – występowanie
Lektyny występują przede wszystkim w roślinach. Szczególnie dużo jest ich w strączkach (fasola, soja oraz soczewica, groch), zbożach (pszenica), w istotnych ilościach występują również w ziemniakach czy pomidorach. Pełnią w nich kilka różnych funkcji:
- magazynową – rośliny magazynują za pomocą lektyn cukier w nasionach;
- ochronną – mają zdolność zlepiania, a tym samym unieszkodliwiania bakterii i wirusów;
- u roślin motylkowych (np. soi, grochu) wspomagają pożądaną symbiozę pomiędzy rośliną a bakteriami Rhisobium.
Ponadto, lektyny mogą być obecne również w żywności pochodzenia zwierzęcego.
Lektyny – wpływ na organizm ludzki
Określone lektyny mogą powodować:
- aglutynację czerwonych krwinek (czyli zlepianie się krwinek);
- zmiany w limfocytach (komórkach układu odpornościowego), co może niekorzystnie wpływać na układ odpornościowy, wywoływać stany zapalne oraz zaburzać działanie układu autoimmunologicznego (wywołując choroby autoimmunologiczne m.in.: reumatoidalne zapalenie stawów);
- niszczenie nabłonka dwunastnicy i jelita czczego;
- obniżenie aktywności enzymów proteolitycznych (rozkładających białka);
- zmiany morfologiczne w nerkach i wątrobie;
- zaburzenia produkcji insuliny;
- zbyt duże rozmnożenie się bakterii żyjących w jelitach (przerost mikroflory jelitowej);
- zmniejszenie rozmiarów grasicy.
Uważa się też, że część lektyn obecnych w surowych warzywach i owocach może pomóc pozbyć się próchnicy. Ponadto, lektyny pozyskiwane z jemioły (tych jednak sami sobie nie przygotujemy) poprawiają działanie układu odpornościowego, są stosowane w preparatach przeznaczonych do leczenia przewlekłych chorób stawów.
Lektyny – co zrobić, żeby nie szkodziły
Naukowcy nie są zgodni co do tego, czy należy jeść produkty zawierające duże ilości lektyn (jak na przykład strączki). Wielu z nich sądzi, że większość lektyn, które zjadamy, zostaje wydalona przez nasz organizm niemal w 100%, zatem nie mogą nam one zaszkodzić. Istnieje jednak grupa specjalistów uważająca, że lektyny zaburzają pracę układu odpornościowego i powodują liczne stany zapalne w organizmie. Ci fachowcy radzą raczej unikać żywności bogatej w lektyny.
Wszyscy zgadzają się, że bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie strączków, zanim je zjemy. Strączków nie można jeść na surowo. Co więcej, nie wszystkie lektyny ulegają rozkładowi w czasie gotowania. Nie wszystkie zostają również rozłożone w naszych żołądkach. Stąd niedogotowana fasola, czy niedostatecznie ogrzewana mączka fasolowa, mogą wywołać u ludzi silne zatrucie.
Wysoką zawartość lektyn można zmniejszyć poprzez kiełkowanie (nawet przez 7 dni), fermentację, moczenie (przynajmniej 12 godzin, często zmieniając wodę), czy gotowanie (co najmniej 15 minut w wysokiej temperaturze, woda nie może tylko lekko „pyrkać”).
Kto powinien unikać lektyn?
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi, cierpiące na alergie i nietolerancje pokarmowe.\
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|