Zdrowie i uroda

Nutraceutyki

14-05-2019

Nieustannie szukamy prostych sposobów na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. W ten trend świetnie wpisuje się pojęcie nutraceutyków. Samo słowo jest dosyć nowe, ale korzenie ma mocno osadzone w naturze.

Co to jest nutraceutyk?

Wyraz nutraceutyk powstał po złożeniu dwóch słów: nutrition (odżywczy, odżywianie) oraz pharmaceutical (lek, produkt leczniczy).

Jako nutraceutyk możemy określić każdą substancję biologicznie aktywną, która wpływa (wzmacnia, osłabia, zmienia) na działanie organizmu, dając ostatecznie wynik korzystny dla niego.

Nutraceutyki do przede wszystkim związki pochodzenia roślinnego, w mniejszym stopniu zwierzęcego oraz mikrobiologicznego (uzyskane w wyniku hodowli drożdży lub bakterii). Do produkcji nutraceutyków stosuje się takie surowce jak na przykład: zioła, owoce, siarę, produkty pszczelarskie.

Dlaczego powinniśmy stosować nutraceutyki?  

Nutraceutyki są substancjami o korzystnym dla nas działaniu, ale w naturalnej żywności znajdują się często w ograniczonej ilości. Stąd przyjmujemy je jeszcze dodatkowo, w skoncentrowanej postaci, aby wzmocnić ich dobroczynne działanie.

Jaka jest różnica pomiędzy lekiem a nutraceutykiem?

Zakłada się, że nutraceutyk powinien mieć skład nieszkodliwy dla naszego organizmu, a tym samym można go przyjmować przez dłuższy czas i nie będzie miał działań ubocznych, w przeciwieństwie do leku.

W jakiej postaci występują nutraceutyki?

Nutraceutyki mogą występować w różnej formie, mogą to być na przykład:  kapsułki, tabletki, wyciągi; odżywki, produkty ziołowe, przetwory spożywcze, dietetyczne dodatki do żywności.

Istnieje podział mówiący, że nutraceutyki dodawane do tradycyjnej żywności zmieniają ją w żywność funkcjonalną, natomiast nutraceutyki przyjmowane w skoncentrowanej formie (tabletki, kapsułki) to suplementy diety.

Warto również wspomnieć, że w niektórych produktach spożywczych nutraceutyki znajdują się naturalnie w dużej ilości. Wystarczy więc na stałe rozszerzyć codzienne menu o niżej wymienione przykłady żywności, aby zwiększyć swoje szanse na sprawne/sprawniejsze działanie organizmu.

Wśród żywności z naturalnie występującymi nutraceutykami wymienić należy:

  • sok pomidorowy – zawiera likopen, zmniejszający ryzyko rozwoju raka prostaty;
  • czosnek – zawiera organiczne związki siarki, regulujące poziom cholesterolu we krwi;
  • cebula i topinambur – mają fruktooligosacharydy, obniżające poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi;
  • warzywa kapustne – zawierają glukozynolany, najprawdopodobniej posiadające właściwości antynowotworowe;
  • świeży sok żurawinowy – posiada proantocjanidy, zmniejszające ryzyko infekcji dróg moczowych;
  • jagody – mają antocyjany o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności