Zdrowie i uroda

Odporność z natury

08-01-2020

Jesienią i zimą nasza odporność wystawiana jest na próbę szczególnie często. Warto zatem wesprzeć ją korzystnymi dla naszego zdrowia substancjami pochodzącymi z natury. Roślinne korzenie, liście, łodygi, kwiaty, czy owoce często posiadają tak zwaną aktywność immunostymulującą, czyli dają wsparcie dla naszego układu odpornościowego, dzięki czemu łatwiej i szybciej radzi sobie on z chorobą.

Czarny bez

Owoce czarnego bzu zawierają m.in.: witaminę C i karetonoidy, potas, wapń, glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki. Dzięki czemu owoce te mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, napotne oraz przeciwbólowe. Badania na myszach wykazały, że u gryzoni zakażonych wirusem grypy po podaniu koncentratu soku z owoców czarnego bzu nastąpiło zahamowania namnażania się wirusa.

Właściwości lecznicze mają również kwiaty czarnego bzu. Zawierają one olejki eteryczne, rutynę, garbniki, flawonoidy. Zaleca się picie naparu z kwiatów przy nieżytach dróg oddechowych (można też płukać nim gardło) oraz przy przeziębieniach, w których występuje gorączka (mają działanie napotne i przeciwgorączkowe).

Czarnuszka siewna

Związki obecne w czarnuszce wzmacniają układ odpornościowy, wspomagając produkcję interferonu – białka, które bierze udział w reakcjach obronnych organizmu. Ponadto, nasiona czarnuszki w około 40% składają się z oleju o doskonałym składzie kwasów tłuszczowych. Zawierają też olejek lotny – tymochinon nigellon o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwrobaczym oraz flawonoidy, saponiny, karoten, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk. Do swojego codziennego menu czarnuszkę powinny włączyć osoby, które mają słabą odporność, często zapadają na infekcje bakteryjne, wirusowe, czy grzybicze.

Jednak, oleju z czarnuszki w celach medycznych raczej nie powinny przyjmować kobiety ciężarne, ponieważ może on spowodować skurcze macicy.

Cynamon

Cynamon to popularna, niezwykle aromatyczna przyprawa. Nie wszyscy jednak wiedzą, że może być on stosowany w dolegliwościach trawiennych, wzdęciach oraz przy braku apetytu. Co więcej, olejek cynamonowy ma niezwykle silne właściwości odkażające. Stosować go można w leczeniu przeziębień, grypy, zakażeń górnych dróg oddechowych. Olejku cynamonowego możemy używać do inhalacji (aerozoloterapia górnych dróg oddechowych), ale zaleca się go dopiero po 12 roku życia. Natomiast, cynamon jako przyprawę można zacząć podawać maluchom po 10. miesiącu życia. Starym babcinym sposobem na przeziębienie i kaszel jest podawanie mikstury miodu z cynamonem (pamiętajmy, że miód z kolei podajemy dzieciom, które ukończyły rok).

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności