Zdrowie i uroda
Piwo
Podobno jest to trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wiecie jak się je produkuje? Częstym błędem jest, na przykład, stwierdzenie, że piwo robi się z chmielu. To z czego się je robi? Zapraszam do lektury.
Historia piwa
Pierwsze piwa pochodzą sprzed ok. 6 tys. lat. Placki z jęczmienia i pszenicy suszono, kruszono, wrzucano do wody i gotowano z dodatkiem owoców, następnie poddawano je fermentacji w glinianych dzbanach. W późniejszym okresie mnisi warzyli piwo w klasztorach, a ponieważ cieszyło się one powodzeniem, jego produkcję rozpoczęto również w miastach. Jednak piwo warzono według przeróżnych receptur, co nie dawało gwarancji dobrej jakości i smaku. W XVI w. wydano „prawo czystości piwa” – zgodnie z nim do produkcji piwa można było używać tylko trzech składników, były to: woda, słód jęczmienny i chmiel.
Podstawowe pojęcia związane z piwem
Piwo – napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej przy użyciu drożdży piwowarskich.
Brzeczka piwna – wodny roztwór zawierający składniki pochodzące ze słodu, chmielu i ewentualnie innych składników (np. pszenicy, ryżu, cukru).
Słód - otrzymywany z ziarna jęczmienia, które wykiełkowało i zostało wysuszone. Stanowi on surowiec do produkcji piwa.
Chmiel – odpowiada za charakterystyczną goryczkę w piwie. Obecnie przeważnie zamiast chmielowych szyszek stosuje się granulat chmielowy. Piwo robi się ze słodu, a chmiel można porównać do przyprawy, która dodaje mu smaku.
Etapy produkcji piwa
- Produkcja brzeczki (warzenie brzeczki)
- Fermentacja piwa
- Dojrzewanie piwa
- Filtracja piwa
- Rozlew piwa
- Produkcja brzeczki odbywa się w dziale browaru – warzelni. Słód (i ewentualnie inne składniki) jest rozdrabniany w specjalnych młynach. Następnie miesza się go z wodą i poddaje działaniu różnych temperatur - jest to zacieranie. Ma ono na celu rozłożenie skrobi i białek pochodzących ze słodu przez obecne w nim enzymy. Uzyskany zacier jest filtrowany. Ma to na celu uzyskanie klarownej (pozbawionej części stałych) brzeczki – czyli roztworu zawierającego elementy słodu, które rozpuściły się w wodzie. Brzeczka jest gotowana z chmielem. Podczas gotowania przebiega wiele zjawisk fizycznych i reakcji chemicznych, które są bardzo ważne dla smaku, aromatu, barwy, czy pienistości piwa. Po gotowaniu brzeczka musi zostać schłodzona, do takiej temperatury (tzw. temperatura nastawna), w której drożdże najlepiej będą działać. Otrzymuje się tzw. brzeczkę nastawną – gotową do procesu fermentacji.
- Do brzeczki nastawnej dodaje się drożdże, które prowadzą fermentację. Celem fermentacji brzeczki jest zmiana cukrów w alkohol etylowy, dwutlenek węgla i produkty uboczne. Czas fermentacji wynosi od kliku do kilkunastu dni.
- Celem leżakowania i dojrzewania piwa jest jego nasycenie dwutlenkiem węgla, uzyskanie pożądanego stopnia fermentacji (czyli m.in. określonej ilości alkoholu) oraz wytworzenie cech smakowo-zapachowych.
- Celem filtracji piwa jest usunięcie z niego elementów powodujących zmętnienie, nadanie mu odpowiedniej klarowności oraz usunięcie drożdży i częściowo bakterii. Po filtracji piwo jest przesyłane do dużych zbiorników tzw. tanków i przetrzymywane w temperaturze bliskiej 0˚C.
- Ostatnim etapem produkcji piwa jest jego rozlewanie do naczyń handlowych i ewentualna pasteryzacja. Pasteryzacja piwa, czyli działanie nań wysoką temperaturą (zazwyczaj 70˚C, ok. 2 minuty), ma za zadanie przedłużenie trwałości piwa. Innym sposobem na lepszą trwałość piwa jest zastosowanie procesu mikrofiltracji, który polega na mechanicznym oddzieleniu drożdży oraz bakterii. Zarówno piwa pasteryzowane, jak i niepasteryzowane (a filtrowane) mają swoich zwolenników, którzy uważają, że piwa te zasadniczo różnią się smakiem. Czy tak faktycznie jest, nie jestem w stanie ocenić. Na rynku można jeszcze spotkać piwa niepasteryzowane, nieutrwalone (czyli nie poddane również procesowi mikrofiltracji), ale należy liczyć się z tym, że mają one krótki termin przydatności do spożycia.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl