Zdrowie i uroda

Przykładowy jadłospis na podstawie diety śródziemnomorskiej

14-12-2016

Tradycyjna dieta śródziemnomorska słynie ze swoich właściwości zdrowotnych, w tym działania przeciwnowotworowego. Jest bogata w warzywa (w tym strączki), owoce, produkty zbożowe.

Pamiętajmy o piciu około 1,5-2 litrów płynów; najlepiej żeby była to woda mineralna niegazowana, napary ziołowe (rumianek, mięta, lipa, pokrzywa) oraz rooibos. Do kolacji można wypić kieliszek czerwonego wina.

Śniadanie

pieczywo razowe ze słonecznikiem, posmarowane masłem, wędlina z indyka; sałatka z pomidora z oliwkami i bazylią;

albo

kasza jaglana ugotowana na mleku sojowym z orzechami laskowymi i pestkami granatu z suszonym imbirem i kurkumą;

albo

jogurt naturalny z płatkami owsianymi z jabłkiem, rodzynkami i suszonymi figami z cynamonem;

II śniadanie

mix sałat z sosem winegret, fetą i granatem, mała ciabatta;

albo

sałatka capresse (pomidory, mozzarella, bazylia, oliwa), mała ciabatta;

albo

humus (pasta z ciecierzycy i sezamu) skropiony oliwą z ciabattą i papryką

Obiad

musaka (z mielonego mięsa z indyka z bakłażanami),  podawana z ryżem;

albo

łosoś zapiekany z tapenadą z oliwek (pasta z czarnych oliwek), jedzony z kaszą jęczmienną i miksem sałat w sosie winegret;

albo

gołąbki z mięsem mielonym z indyka w sosie pomidorowym z oliwkami podawane z kaszą gryczaną

Podwieczorek

gruszka i garść orzechów włoskich;

albo

jogurt naturalny i kilka suszonych moreli;

albo

koktajl warzywno-owocowy ze szpinaku, jabłka i cytryny; kilka migdałów

Kolacja

zupa minestrone z soczewicą

albo

leczo z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów, cebuli, czosnku, bazylii i piersi z indyka;

albo

kanapki z razowego pieczywa z pastą rybną z tuńczyka (tuńczyk, jajko na twardo, ogórek kiszony, koperek, majonez lub jogurt naturalny)

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności