Zdrowie i uroda

Psychobiotyki, czyli bakterie przeciwko depresji

23-02-2022

Od lat wiadomo, że dobre bakterie (probiotyki) mieszkające w naszych jelitach mają duże znaczenie dla prawidłowego działania układu pokarmowego i odpornościowego. Ale to nie wszystko. Najnowsze badania pokazują, iż bakterie te w znaczącym stopniu wpływają też na pracę układu nerwowego. Ten związek jelit z mózgiem nazywamy osią mózgowo-jelitową.

Jelita wpływają na zdrowie psychiczne

Mózg i jelita są ze sobą w stałym kontakcie. Jest to połączenie działające w obie strony. Mózg wysyła do przewodu pokarmowego różne sygnały, ale również jelita przesyłają informacje do mózgu. Robią to za pomocą tzw. neuroprzekaźników, produkowanych przez bakterie mieszkające w jelitach. Kiedy, po antybiotykach, czy w wyniku przewlekłego stresu albo nadmiernego, długotrwałego wysiłku fizycznego, dojdzie do niekorzystnych dla nas zmian składu bakterii mieszkających w przewodzie pokarmowym (tzw. zjawisko dysbiozy), może to przyczynić się do powstania zaburzeń psychicznych, takich jak m.in.: depresja, czy lęki.

Psychobiotyki

Na szczęście odkryto nowy typ probiotyków – są to tzw. psychobiotyki. Kiedy je przyjmujemy poprawia się skład bakterii żyjących w naszych jelitach, co wpływa na zmniejszenie lęku, poprawia nasz nastrój i ogranicza zaburzenia poznawcze. Ponadto psychobiotyki mogą zmniejszać poziom hormonu stresu – kortyzolu i powodować związane z tym złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych wywołanych stresem oraz zwiększać produkcję serotoniny, co może pomóc w walce z depresją. Nawet u zdrowych osób przyjmowanie preparatów psychobiotycznych, połączone z włączeniem do diety żywności bogatej w dobre bakterie probiotyczne, wywołuje większą odporność na stres i lepszy nastrój.

Na oś mózgowo-jelitową korzystnie działają poniższe bakterie (psychobiotyki): Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis. Można je suplementować preparatami aptecznymi. Ważne jest jednak, aby z pomocą diety stworzyć im w naszych jelitach jak najlepsze warunki do rozwoju.

Dieta wspierająca rozwój psychobiotyków

Dieta wspierająca rozwój psychobiotyków powinna zawierać produkty bogate w:

  • błonnik pokarmowy – będą to otręby owsiane, pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarnisty makaron i ryż);
  • owoce (zwłaszcza jagodowe, banany, jabłka ze skórką) i warzywa (m.in. czosnek, cebula, por, cykoria, topinambur);
  • ryby, mięso drobiowe (bez skóry), jaja;
  • suche nasiona roślin strączkowych;
  • pestki i orzechy;
  • przyprawy takie jak: imbir, kurkuma, cynamon.

Na prawidłowe działanie osi mózgowo-jelitowej wpływają również produkty fermentowane, które zawierają probiotyczne bakterie. Wymienić tu należy:

  • mleczne produkty fermentowane – jogurty, kefiry – naturalne,
  • kiszonki, takie jak kiszone: kapusta, ogórki, buraki;
  • żywność na zakwasie – pieczywo na zakwasie oraz zupy na zakwasie, takie jak: barszcz, barszcz biały (zakwas pszenny), żurek (zakwas żytni), kapuśniak na kapuście kiszonej.

Warto też wzbogacić swoje codzienne menu o fermentowane produkty stosowane w kuchni azjatyckiej, takie jak: kombucha, tofu, natto, czy sos sojowy.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności