Zdrowie i uroda

Resweratrol – pijmy wino!

11.03.2013

Dlaczego czerwone wino?

Resweratrol to związek należący do polifenoli, jest silnym przeciwutleniaczem. Jego doskonałym źródłem jest czerwone wino.

Przy produkcji czerwonego wina, w procesie fermentacji, używa się nie tylko miąższu winogron, ale też ich skórek, które są bogate w polifenole (w tym resweratrol). Białe wino, przy produkcji którego skórki szybko oddziela się od wina, zawiera 10 razy mniej resweratrolu (istnieją źródła podające nawet większe różnice).

Dlaczego nie jeść zatem świeżych winogron? Resweratrol obecny w surowych winogronach jest gorzej przyswajalny od resweratrolu znajdującego się w czerwonym winie. Podczas fermentacji alkoholowej, resweratrol ulega przemianie do lepiej przyswajalnych cząsteczek, a sam alkohol stabilizuje jego formę, zwiększając biodostępność. Również sok z winogron to nie najlepsze źródło resweratrolu podczas wyciskania soku skórki z polifenolami są bardzo szybko odrzucane.

Dwie szklanki czerwonego wina dostarczają tyle resweratrolu co 6 szklanek soku z winogron.

Działanie resweratrolu

Resweratrol ochrania układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. Związek ten ogranicza stany zapalne w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania skrzepów w świetle naczyń krwionośnych, zwiększa rozkurcz naczyń krwionośnych. Dzięki temu serce i mózg są lepiej ukrwione, a tym samym dotlenione i odżywione.

Dodatkowo, resweratrol ogranicza ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej oraz wystąpienia cukrzycy typu 2.

Jako przeciwutleniacz resweratrol ogranicza działanie wolnych rodników, nie tylko opóźniając procesy starzenia, ale i zapobiega mutacjom komórek. Ma też działanie przeciwnowotworowe.

Występowanie resweratrolu

Resweratrol znajdziesz nie tylko w czerwonym winie, ale też w: jagodach, borówkach, morelach, żurawinie, czerwonej kapuście, brokułach, orzeszkach ziemnych, granatach.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności