Zdrowie i uroda

Rewolucja zielonych koktajli

05.08.2012

Przeglądając plotkarską prasę często można natknąć się na zdjęcia zachodnich gwiazd fotografowanych z tajemniczym zielonym napojem w dłoni. Rennée Zellweger i Liv Tyler, poza statusem gwiazdy, łączy to, że piją zielone koktajle, które podobno są panaceum na wszystko. W internecie pojawia się wiele entuzjastycznych słów: „Te koktajle są pyszne!", „Pijąc je schudłem 8 kg!", „Wyglądam tak jak 20 lat temu!". Zobaczmy, o co w tym wszystkim chodzi...

Krótka historia

W polskich księgarniach, już od jakiegoś czasu, można znaleźć książkę autorstwa Victorii Boutenko pt. „Rewolucja zielonych koktajli". To od autorki i jej pomysłu na dietę zaczęła się kariera zielonych koktajli.

Boutenko przez wiele lat próbowała przekonać ludzi do jedzenia surowych owoców i warzyw. Jednak większość jej podopiecznych szybko porzucała surowe jedzenie, wracając do starych przyzwyczajeń. Dopiero kiedy Boutenko wymyśliła pierwszy zielony koktajl, coś się zmieniło. Okazało się, że jest on po prostu bardzo smaczny i w ten sposób świat ogarnęła rewolucja zielonych koktajli.

Co jest w zielonych koktajlach?

Trzeba przyznać, że zielone koktajle są nie tylko smaczne, ale i naprawdę zdrowe!

Składają się z owoców (stanowią one ok. 60%) i warzyw (ok. 40%).

Warzywa wchodzące w skład zielonych koktajli są z pewnością niebanalne. Zaleźć w nich można np. jarmuż, mlecz, szpinak, sałatę, pietruszkę. Spośród owoców obecne są jabłka, banany, borówki, gruszki, figi, truskawki - połączeń jest mnóstwo.

Zalety zielonych koktajli

  1. To prawdziwe bomby pełne witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
  2. Jemy warzywa (i owoce), których normalnie nie tkniemy, albo zjemy w minimalnych ilościach - kto jednorazowo zje 2 pęczki pietruszki?
  3. Są łatwe do zrobienia, nie wymagają przecież żadnego gotowania, a jedynie umycia i rozdrobnienia składników.
  4. Oczyszczają organizm z toksyn.
  5. Można na nich smacznie schudnąć.

Czy zielone koktajle mają wady?

Tak, jeżeli będziesz je stosować bez umiaru. Absolutnie nie mogą być one twoim jedynym sposobem odżywiania.

Dieta oparta tylko na zielonych koktajlach bardzo szybko pozwala zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ dostarcza mniej niż 1 000 kcal/dobę - a to zdecydowanie zbyt mało, nawet dla osoby odchudzającej się. Taka dieta nie pokrywa zapotrzebowania twojego organizmu nie tylko na energię, ale również na białko i tłuszcz. Jest to dieta niedoborowa. Po jej zakończeniu efekt jo-jo gwarantowany. Dodatkowo jej długotrwale stosowanie może doprowadzić do anemii, wypadania włosów i ogólnego osłabienia organizmu.

Co więcej, dieta oparta tylko o zielone koktajle rozleniwia nasz układ pokarmowy - ostatecznie nie jesteśmy niemowlakami, żeby przyjmować tylko płynną żywność.

Jak rozsądnie stosować zielone koktajle?

Zielone koktajle są świetnym uzupełnieniem diety.

Jeżeli wypijesz je przed obiadem złożonym z kaszy gryczanej i pulpecików z indyka gotowanych na parze, to Twój posiłek będzie doskonale zbilansowany, dostarczysz swojemu organizmowi zarówno produktu białkowego (indyk), węglowodanowego (kasza gryczana), jak i koniecznej porcji warzyw (koktajl). Dodatkowo wypicie zielonego koktajlu bogatego w błonnik przed posiłkiem spowoduje, że zjesz dużo mniej.

Zielony koktajl może też zastąpić przekąskę czy podwieczorek w ciągu dnia. Jeżeli chcesz, żeby koktajl miał większą wartość odżywczą, dodaj do niego jogurt naturalny, maślankę czy serwatkę.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności