Zdrowie i uroda

Trądzik a dieta

08-12-2017

To co jemy znacząco wpływa na stan naszej skóry. Jedząc świadomie, możemy ograniczyć trądzik.

Mleko

Jednym z ważnych elementów terapii przeciwtrądzikowej jest wykluczenie z diety mleka i jego przetworów (za wyjątkiem mlecznych produktów fermentowanych), ponieważ nasilają one procesy zapalne oraz tworzenie się zaskórników. Powinno się zrezygnować z mleka (pasteryzowanego, UHT, odtłuszczonego, „pełnego”), mleka w proszku oraz żółtych serów i twarogów. Pamiętajmy, że mleko w proszku jest często dodawane do produktów spożywczych, w których się go nie spodziewamy (chleb, słodycze, chipsy, jogurty), zatem uważnie czytajmy etykiety.

W diecie osób walczących z trądzikiem korzystne za to będą mleczne napoje fermentowane, takie jak: jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko; zawierają one dobroczynne bakterie oraz laktoferynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Kwasy tłuszczowe

W diecie osób walczących o gładką buzię konieczna jest odpowiednia ilość kwasów omega-3 oraz prawidłowy stosunek tych kwasów do kwasów omega-6. Kwasy omega-3 ograniczają stany zapalne w organizmie, zmniejszają produkcję sebum w gruczołach, mają działanie antyoksydacyjne, poprawiają płynność łoju (zmniejszając tym samym zatykanie przewodów). Kwasy omega-3 znajdują się przede wszystkim w rybach i owocach morza (łososiu, śledziu, halibucie, sardynkach, pstrągu, krewetkach); znajdziemy je również w oleju lnianym, siemieniu lnianym, czy orzechach włoskich. Jednak w produktach pochodzenia roślinnego kwasy omega-3 występują w formie mniej aktywnej.

Należy również zmniejszyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, które występują m.in. w smalcu, boczku, szynce wieprzowej.

Białko

W diecie przeciwtrądzikowej ważna jest odpowiednia ilość białka dobrej jakości, które obniża szybkość wchłaniania glukozy. Białku pochodzenia zwierzęcego powinna towarzyszyć niewielka ilość tłuszczu, zatem dobrym wyborem będzie pierś drobiowa. Białko pochodzenia roślinnego to przede wszystkim rośliny strączkowe, orzechy i zarodki pszenne.

Węglowodany i indeks glikemiczny

Ważne jest, aby zwrócić uwagę na ilość jedzonych w ciągu dnia cukrów oraz spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym*, czyli m.in. warzywa, orzechy, makarony razowe, ryż brązowy, kaszę gryczaną, jabłka. Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny rozgotowanej żywności znacząco rośnie, dlatego też makaron jemy al’dente, a marchewkę surową, a nie gotowaną.

Witaminy i minerały

Witamina A bierze udział w złuszczaniu naskórka i wyrównuje wydzielanie łoju. Znajduje się ona w wątrobie zwierzęcej, węgorzy, czy żółtku jaja.

Mniej aktywną formą witaminy A, obecną w roślinach jest beta-karoten.

W diecie przeciwtrądzikowej nie powinno też zabraknąć selenu, chromu i cynku.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności