Zdrowie i uroda

Zabezpiecz skórę przed słońcem

22.05.2013

Orzechy włoskie

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te zmniejszają reakcje zapalne i dzięki temu pozwalają podnieść granicę, przy której nasza skóra ulega poparzeniom słonecznym. Nie znaczy to oczywiście, że bezkarnie można siedzieć na słońcu, ale że skóra nie będzie tak wrażliwa na działanie promieni słonecznych. Pamiętajcie jednak, iż orzechy włoskie dostarczają dużo kalorii. Zaledwie garść orzechów w ciągu dnia to już idealna dawka dla zdrowia i urody.

Inne produkty zawierające kwasy omega-3: łosoś, makrela, pstrąg, olej lniany, olej rzepakowy.

Pomidory

Piękny, czerwony kolor zawdzięczają likopenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie skóry. 

W świeżych owocach likopen jest zamknięty w tkankach, dlatego nie jest przyswajany przez organizm w dużych ilościach. Lepiej jeść pomidorowe przetwory, zwłaszcza koncentrat pomidorowy i ketchup. Trzeba też wiedzieć, że likopen jest lepiej wykorzystywany w obecności tłuszczów. Doskonałym posiłkiem będzie spaghetti z sosem pomidorowym i kapką oliwy.

Inne produkty zawierające likopen: różowe grejpfruty, arbuzy, owoce gujawy.

Zielona herbata

Są w niej obecne katechiny (należące do tzw. polifenoli), kolejne związki będące silnymi przeciwutleniaczami, które działają odmładzająco na skórę. Picie 2-6 filiżanek zielonej herbaty dziennie ogranicza postarzające działanie promieni słonecznych.

Polifenole chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników występują też w białej herbacie.

Gorzka czekolada

Jest bogata we flawonole, związki, które podnoszą odporność na promieniowanie UV i poprawiają wygląd skóry. Pamiętajcie, że gorzka czekolada powinna zawierać przynajmniej 60% miazgi kakaowej (istnieją czekolady z ponad 90% masy kakaowej, ale są one naprawdę bardzo gorzkie). Spokojnie możecie zjadać kostkę czekolady dziennie. Tylko uważajcie, bo czekolada uzależnia – to nie jest tylko powiedzenie. W czekoladzie zawarte są substancje działające pobudzająco na mózg, w sposób podobny do narkotyków.

Wspomniane flawonole znajdziesz też w kakao.

Jedzcie też produkty bogate w beta-karoten i witaminę C, czyli np. marchew, brzoskwinie, morele, natkę pietruszki, maliny, truskawki, paprykę.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

lista aktualności