Zdrowie i uroda
Życie bez pszenicy – cz. 2
W czasach, kiedy rośnie ilość osób cierpiących na nietolerancję glutenu i kiedy odnotowuje się przyrost chorych na celiakię, alternatywnym sposobem żywienia jest propozycja Williama Davisa „Dieta bez pszenicy”*. Książka tego amerykańskiego kardiologa podważa podstawy piramidy żywienia i budzi sporo kontrowersji.
Poniższy artykuł przedstawia główne założenia sposobu żywienia doktora Davisa, jednak zaznaczyć należy, że nie są one zgodne z wytycznymi klasycznej dietetyki.
Zgodnie z zaleceniami doktora Williama Davisa…
Eliminacja pszenicy z diety NIE POLEGA na zastąpieniu jej produktami kukurydzianymi czy ryżowymi.
Eliminacja pszenicy z diety POLEGA na zastąpieniu jej warzywami, orzechami, mięsem, jajami, awokado, oliwkami i serem.
Pamiętaj, że pszenica może być obecna nie tylko w pieczywie ale i np. w: makaronach, naleśnikach, ciastkach, gofrach, płatkach śniadaniowych, kaszy mannej, kuskusie, pyzach, kopytkach, pizzy, wyrobach panierowanych.
Już samo odstawienie pszenicy z pewnością korzystnie wpłynie na Twój organizm, ale jeżeli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt zdrowotny (m.in. wyrównać poziom insuliny, poprawić stan cholesterolu, zmniejszyć apetyt lub schudnąć) powinieneś zrezygnować również z:
- mąki kukurydzianej,
- przekąsek typu chipsy ziemniaczane, ciasteczka ryżowe, popcorn,
- deserów (ciasteczek, lodów, sorbetów i innych),
- ryżu (białego, brązowego, dzikiego),
- ziemniaków,roślin strączkowych (fasoli, ciecierzycy, grochu, soczewicy),
- produktów bezglutenowych,
- soków owocowych,
- napojów bezalkoholowych,
- suszonych owoców,innych zbóż jak: quinoa, sorgo, gryka, proso, owsa.
Można jeść:
- warzywa – powinny się znaleźć w każdym posiłku, wyjątek stanowią ziemniaki i kukurydza;
- grzyby;
- trochę owoców – dobre są małe porcje (dwie truskawki, kilka ćwiartek jabłek). Najlepiej żeby były to owoce jagodowe (jagody, jeżyny, truskawki, żurawiny) oraz wiśnie i czereśnie. Unikaj bananów, ananasów, mango i papai;
- nieprażone orzechy i ziarna – migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, pistacje i nerkowce, sezam, pestki słonecznika i dyni. Możesz je jeść bez ograniczeń;
- oleje – oliwa extra virgin, olej kokosowy, olej z awokado, masło kokosowe. Unikaj natomiast oleju słonecznikowego, kukurydzianego. Nigdy nie smaż w głębokim tłuszczu;
- mięso i jajka – indyki i kurczaki, wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę, podroby, ryby. Nie smaż mięsa i zrezygnuj z mięs wędzonych. Jedz jajka bez ograniczeń;
- produkty mleczarskie – bez ograniczeń jedz żółte sery. Twaróg, jogurt naturalny, mleko, masło jedz nie więcej niż raz, góra dwa razy dziennie;
- soję spożywaj w umiarkowanych ilościach, najlepiej przefermentowaną (tofu, tempeh, miso, natto);
- awokado, oliwki, kokosy, kakao (niesłodzone).
Co jeść na śniadanie?
O ile możemy wyobrazić sobie obiad (np. zupa krem z brokułów, pierś z indyka z surówką z marchewki i jabłka), czy kolację bez pszenicy (sałatka z tuńczyka, awokado i roszponki), o tyle śniadanie może stanowić problem. Zazwyczaj spożywasz podczas tego posiłku kanapki albo płatki zbożowe i być może trudno ci sobie wyobrazić, jak je zastąpić. Oto kilka propozycji doktora Davisa:
- zamiast płatków jedz mielone siemię lniane i mielone orzechy podane z podgrzanym mlekiem krowim, sojowym lub kokosowym i posypane ziarnami słonecznika, jagodami lub innymi owocami jagodowymi;
- jajka – gotowane, sadzone, jajecznicę;
- kawałek sera, awokado, orzechy pekan i maliny.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl