Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej dotyczącej cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Pozostając na naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie tej technologii. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Mięso mielone podsmaż wraz z cebulą, a następnie dodaj czosnek. Po zarumienieniu składników, odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora i nać selera, oraz groszek z marchewką.
Warzywa zmieszaj z mięsem, dorzuć gałązki tymianku, zalej bulionem, gotuj ok. 1 h i dosyp mąkę oraz dopraw solą i pieprzem wedle smaku.
W tym czasie, do posolonej, gotującej się wody, wrzuć pokrojone ziemniaki oraz bataty i gotuj ok. 30 minut. Odlewamy, odparuj, dodaj mleka oraz masła i ubij na aksamitne puree.
Mięso z warzywami umieść w dużym naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu ostrożnie rozłóż ubite ziemniaki z batatami. Na wierzch zetrzyj ser na drobnych oczkach (opcjonalnie). Piecz w 190 stopniach przez 25 minut.