Katalog przepisów

Cottage Pie

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Składniki:
  • 800 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łodyg naci selera
  • 1 por
  • 400 g pokrojonej marchewki i groszku zielonego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g batatów
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g cheddara (opcjonalnie)
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Mięso mielone podsmaż wraz z cebulą, a następnie dodaj czosnek. Po zarumienieniu składników, odstaw na bok.
    2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora i nać selera, oraz groszek z marchewką.
    3. Warzywa zmieszaj z mięsem, dorzuć gałązki tymianku, zalej bulionem, gotuj ok. 1 h i dosyp mąkę oraz dopraw solą i pieprzem wedle smaku.
    4. W tym czasie, do posolonej, gotującej się wody, wrzuć pokrojone ziemniaki oraz bataty i gotuj ok. 30 minut. Odlewamy, odparuj, dodaj mleka oraz masła i ubij na aksamitne puree.
    5. Mięso z warzywami umieść w dużym naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu ostrożnie rozłóż ubite ziemniaki z batatami. Na wierzch zetrzyj ser na drobnych oczkach (opcjonalnie). Piecz w 190 stopniach przez 25 minut.
    6. Serwujemy z natką pietruszki. Smacznego!

Tagi