Katalog przepisów

Cukiniowa lasagna indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 800 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 2-3 cukinie
  • 500 ml passaty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mozarelli (dwie kulki)
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek
  • 1 łyżka oliwy + do posmarowania naczynia
  • 2 łyżki masła
  • 20 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Cukinie umyj i pokrój w cienkie plastry, świetnie do tego sprawdzi się mandolina, łopatka do sera lub obieraczka. Posól plastry, a gdy puszczą sok – opłucz i osusz. Opcjonalnie możesz je wygrillować w piekarniku i dzięki temu uzyskać jeszcze lepszy smak.
    2. Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij cebulę, dodaj startą marchew i drobno pokrojoną nać selera, a następnie czosnek i mięso. Dolej sos worcestershire, doprawy solą i pieprzem. Gdy mięso się zarumieni, zalej je passatą i dodaj posiekane świeże zioła. Po 20 minutach gotowania i mieszania sos powinien być gęsty.
    3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem.
    4. W osobnym garnuszku rozpuść masło i dosyp mąkę. Na powstałą zasmażkę stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Dodaj gałkę, sól i pieprz. Zdejmij z gazu, gdy beszamel widocznie zgęstnieje.
    5. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, ułóż na dnie warstwę cukinii, potem warstwę mięsa, beszamel. Powtarzaj warstwy dwukrotnie i posyp mozarellą. Piecz ok. 30 minut.

    Smacznego!

Inne przepisy