Katalog przepisów

Dyniowe chilli con carne z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 500 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • do wybory na wierzch - pestki granatu
  • do wybory na wierzch - starty cheddar
  • do wybory na wierzch - czerwona cebula
  • do wybory na wierzch - listki kolendry
  • do wybory na wierzch - śmietana
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała puszka kukurydzy i czerwonej fasoli
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 papryka Ramiro
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 sporej dyni muskat
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Na patelni, na rozgrzanej oliwie, usmaż czerwoną cebulę do zeszklenia i dodaj drobno pokrojony czosnek.
    2. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i podsmaż do uzyskania intensywnego aromatu.
    3. Dorzuć pokrojoną w kosteczkę paprykę, a następnie mięso i smaż aż lekko się zarumieni.
    4. W tym czasie dynię pokrój w kostkę.
    5. Wlej bulion oraz ocet na patelnię, dorzuć dynię i duś aż dynia zmięknie (alternatywnie możesz ją zblendować na puree przed wrzuceniem na patelnię).
    6. Dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę.
    7. Duś na małym ogniu kolejne 15 minut.
    8. Serwuj z ryżem, a na wierzch dobierz ulubione dodatki.

    Smacznego!

Tagi