Katalog przepisów

Filet z indyka nadziewany ricottą i pesto z salsą pomidorową

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 szt. limonki
  • 500 g pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 ml oliwy
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 szt. jajka
  • ok 600 g fileta z piersi indyka
  • 125 g serka ricotta
Pobierz pdf
  • Składniki na 4-6 porcji.

    Mięso:

    1. W misce połącz pesto z ricottą, jajkiem i bułką tartą.
    2. Filet z indyka podziel na 4 części (tak, żeby kształtem przypominały pojedynczą pierś z kurczaka). Przy użyciu ostrego noża w każdym z kawałków fileta wytnij kieszonkę. Do kieszonek włóż ricottę z pesto. Zamknij kieszonki wykałaczkami, tak żeby były jak najszczelniej zamknięte.
    3. Posmaruj filety z indyka oliwą i posyp je pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej około 8-9 minut z każdej strony (tak, żeby nie było surowe, a było miękkie).
    4. Podawaj polane salsą pomidorową z sałatą w sosie winegret.

    Salsa:

    1. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i nasiona, pokrój w dosyć drobną kostkę.
    2. Szczypiorek umyj, drobno posiekaj.
    3. Połącz wszystkie składniki salsy, dopraw ją solą i pieprzem.

    SMACZNEGO!