Katalog przepisów

Gulasz z indyka z gruszkami i porem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 400 g Mięsa z uda indyka na gulasz Samo dobro
  • 1 średni por (jasna część)
  • 1/2 dużej gruszki
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego białego pieprzu
  • 6 goździków
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 litra bulionu z indyka lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1/4 szklanki mąki
  • 4 gałązki tymianku
  • kopytka lub gnocchi
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Pokrojone w kostkę mięso obtocz w mące, posól oraz popieprz.
    2. W garnku rozgrzej olej i odrobinę masła, a następnie wrzuć mięso, podsmaż.
    3. Na patelni podsmaż pokrojonego w poprzek w 1,5 cm kawałki pora.
    4. Dorzuć pora do mięsa, zalej bulionem oraz winem i sosem worcestershire, dodaj biały pieprz i goździki, i duś.
    5. Po upływie 20 minut dodaj pokrojoną gruszkę i duś kolejne 20 minut.
    6. Kopytka lub gnocchi podsmaż na maśle z tymiankiem.
    7. Serwuj wraz z plasterkami karmelizowanej gruszki. Pora możesz zastąpić 8 szalotkami, w celu uzyskania bardziej delikatnego smaku.

    Smacznego!