Katalog przepisów

Muszelki faszerowane indykiem, szpinakiem i ricottą

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Składniki:
  • 400 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu typu muszelka (im większe tym lepsze)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 100 g ricotty
  • 125 g sera mozarella
  • 70 g sera grana padano
  • 1/2 średniej białej cebuli
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie dorzuć mięso mielone z indyka i podsmaż do zarumienienia. Przełóż do miski.
    2. Szpinak zblanszuj. Pieczarki pokrój drobno (możesz użyć malaksera), wrzuć je na patelnię po indyku i smaż na małym ogniu aż odparuje z nich woda.
    3. Szpinak, pieczarki, ricotte, pół startej mozarelli, połowę startego grana padano, suszone pomidory dorzuć do miski z mięsem mielonym i zmieszaj. Powstały farsz dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na godzinę.
    4. W międzyczasie w 2 l osolonej wody ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu.
    5. Pokrój drobno cebulę, ząbek czosnku i po kolei wraz z ziołami prowansalskimi wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Gdy poczujesz intensywny aromat, dolej passatę, dopraw solą i pieprzem, i duś na małym ogniu przez 20 minut.
    6. Po zdjęciu z ognia, dolej łyżkę oliwy.
    7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
    8. Marinarę wlej do naczynia żaroodpornego.
    9. Do muszelek nałóż farsz i ułóż je w naczyniu. Całość posyp pozostałymi tartymi serami mozarella i grana padano.
    10. Wstaw do piekarnika na 15 minut lub aż zobaczysz, że potrawa jest z wierzchu przypieczona.
    11. Serwuj ze świeżymi listkami bazylii.

    Smacznego!

Tagi