Katalog przepisów

Pieczone gołąbki z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Składniki:
  • 600 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 1 główka białej kapusty
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 białe cebule
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Z główki kapusty wytnij kłąb i wstaw do dużego garnka z osoloną wodą. Gotuj ok. 10 minut, a następnie przy pomocy łyżki zdejmij kolejne liście kapusty (możesz odciąć od nich jeszcze białą, sztywną część).
    3. Cebulkę zeszklij na łyżce oleju, kaszę ugotuj i ostudź.
    4. Mięso zmieszaj z cebulką, kaszą, przyprawami, solą i pieprzem. Zawiń farsz w liście kapusty.
    5. Śmietanę zmieszaj z przecierem pomidorowym i jajkiem.
    6. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, posmaruj sosem i piecz około godziny.
    7. Serwuj ze świeżym koperkiem oraz chrupiącym pieczywem lub ziemniaczkami puree.

    Smacznego!

Tagi