Katalog przepisów

Rolada z indyka z suszonymi owocami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Składniki:
  • 1 duży filet z piersi indyka
  • 150 g suszonych owoców (jabłka, morele, śliwki, figi)
  • 3 duże gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Owoce zalej w miseczce wrzątkiem i łyżką octu jabłkowego i zostaw na 2 h lub najlepiej na noc do nasiąknięcia.
    2. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    3. Filet przekrój na pół wzdłuż, tak aby otrzymać jak największy prostokątny płat mięsa. Rozbij delikatnie do grubości 1,5 cm i natrzyj z obydwu stron solą i pieprzem.
    4. Odlej wodę z owoców i pokrój je w paseczki, a następnie ułóż je na mięsie w towarzystwie połowy łyżki jagód jałowca, pokrojonego w plasterki ząbka czosnku i listków z 1 gałązki rozmarynu.
    5. Zwiń mięso w roladę, przewiąż bawełnianym sznurkiem i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Z wierzchu roladę posmaruj miodem, a po bokach ułóż pozostałe dwie gałązki rozmarynu, dwa ząbki czosnku i parę jagód jałowca, wlej na dno naczynia wodę na 1 cm.
    6. Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut, po 25 minutach polej roladę sosem z naczynia.

    Serwujemy na ciepło i na zimno. Smacznego!