Katalog przepisów

Zupa Meksykańska

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 2 op. kukurydzy
  • 1 op. fasoli czerwonej
  • 1 op. fasoli białej (opcjonalnie)
  • 1 op. koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki czerwonej papryki (przyprawy)
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 500 g Mięsa z indyka na kotlety
  • 1 l bulionu z indyka
  • 2 szt. czerwonych cebul
  • 2 szt. papryczek Jalapeño (opcjonalnie)
Pobierz pdf
  • Porcja na ok. 4 osoby

    WYKONANIE:

    Zapraszamy do zapoznania się z naszym sposobem na bulion z indyka,

    który świetnie sprawdzi się w tym przepisie!

    1. Do garnka z bulionem wrzuć fasolę czerwoną, kukurydzę oraz (opcjonalnie – jeżeli chcesz, aby zupa była bardziej treściwa) fasolę białą – gotuj na wolnym ogniu. Dodaj 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz czerwoną paprykę. W razie potrzeby dolej tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotuj na wolnym ogniu.

    Jeżeli nie boisz się ostrych smaków, możesz dodać pokrojone w plasterki papryczki Jalapeño (lub inne papryczki w zależności od własnych upodobań smakowych i tolerancji).

    2. W tym czasie posiekaj drobno czerwone cebule i bardzo drobno czosnek.

    3. Połowę posiekanego czosnku dodaj do garnka.

    4. Mięso z indyka na kotlety natrzyj resztą czosnku, majerankiem i ziołami prowansalskimi.

    5. Delikatnie podsmaż na patelni czerwoną cebulę na rafinowanym oleju rzepakowym, po chwili dodaj Mięso z indyka na kotlety – obsmaż je, dzieląc przy tym na drobne kawałki.

    6. Dodaj zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy do garnka. W razie potrzeby, dodaj tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Dokładnie wymieszaj.

    7. Gotuj zupę jeszcze przez 30 minut, uważając aby mięso nie przywarło do dna.

    8. Soli i pieprzu użyj zgodnie z własnymi preferencjami.

    Jeżeli jedząc zupę nie chcesz natknąć się na ziele angielskie i liście laurowe, możesz je wyłowić przed dodaniem do garnka mięsa z indyka na kotlety i cebuli – pamiętaj jednak, że w takim przypadku zupa mniej przejdzie smakiem tych przypraw.

    SMACZNEGO!