Katalog przepisów

Bulion z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Składniki:
  • ok. 800 g Porcja rosołowa (Szyja i skrzydło)
  • 4 l wody
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 szczypta soli (do smaku)
  • 1/2 szt. cebuli
  • 3 szt. marchewki
  • 1/4 szt. selera (korzeń)
  • 1/2 szt. pietruszki
  • 1/2 szt. pora
  • 1 szt. natki pietruszki
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Do garnka z wodą dodaj porcję rosołową z indyka.

    2. Gotuj przez 20-30 minut, po czym zszumuj wywar (zdejmij piankę z powierzchni).

    3. Opal cebulę.

    Cebulę możesz opalić przy użyciu świeczki lub zapalniczki albo na kuchence gazowej. W przypadku, gdy dysponujesz jedynie kuchenką elektryczną, możesz rozgrzać patelnię na płycie, po czym położyć cebulę na patelni, tak aby się przypiekła.

    4. Dodaj opaloną cebulę wraz z pozostałymi składnikami, poczekaj jedynie z natką pietruszki, któą najlepiej dodać pod koniec gotowania.

    5. Gtouj wywar przez ok 2 godz.

    6. Odcedzony bulion możesz wykorzystać przy gotowaniu wielu innych zup.

Inne przepisy